Argentina: Justiţia o sprijină pe judecătoarea care anchetează atentatul împotriva Cristinei Kirchner

Maria Eugenia Capuchetti
Maria Eugenia Capuchetti
26 noiembrie 2022, 08:27

Camera federală de Apel din Buenos Aires a confirmat-o pe judecătoarea Maria Eugenia Capuchetti însărcinată cu instrucţiei asupra tentativei de asasinat de la 1 septembrie. Ea consideră că modul în care s-a desfăşurat ancheta până în prezent „nu atestă niciun act al magistratului din care se poate deduce un fapt obiectiv şi precis de părtinire”, invocat de avocaţii Cristinei Kirchner, potrivit hotărârii citate de media, printre care agenţia oficială Telam.

În ultimele săptămâni, Cristina Kirchner a pus la îndoială public imparţialitatea judecătoarei, denunţându-i reticenţa de a explora posibilele legături politice ale autorilor atacului. Până în prezent, trei persoane cu vârsta cuprinsă între 23 şi 35 de ani sunt inculpate şi încarcerate.

Fosta preşedintă peronistă (centru stânga) din perioada 2007-2015 şi tabăra ei resping ideea că cei trei suspecţi ar fi motivaţi în principal de o ură faţă de persoana sau ideile ei, cum reiese din analiza conversaţiilor şi mesajelor lor telefonice.

Din contră, ea este convinsă că în spatele atacului se află o combinaţie politică şi că în spatele agresorilor săi s-au aflat finanţări private legate de guvernul (centru dreapta) al lui Mauricio Macri, preşedinte din 2015 până în 2019.

Cristina Kirchner i-a reproşat judecătoarei că nu a citat un membru al PRO (dreapta) şi fost ministru al securităţii, Gerardo Milman, pe care martori l-ar fi auzit vorbind despre moartea sa într-un bar de lângă parlament, cu două zile înaintea atentatului.

În hotărârea sa, Camera de Apel solicită anchetei „să coroboreze ori să respingă” faptele aduse la cunoştinţă, şi anume că unul dintre aceşti martori l-ar fi auzit pe parlamentarul Milman „pronunţând fraza: +când o vor ucide, voi fi în drum spre litoral”.

În contextul în care cererea de recuzare prezentată de Cristina Kirchner era pe rol, judecătoarea Capuchetti a decis săptămâna aceasta să nu renunţe oficial la dosar, ci să „delege” ancheta unui procuror deja membru al echipei. Aceasta, a explicat ea, în scopul unei „mai bune administrări a justiţiei”, având în vedere impactul cererii de recuzare împotriva ei.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite