Arestarea unui economist rus de top. Vladimir Mau a fost unul dintre strategii din economie ai lui Putin

Foto: Ranepa.ru
Foto: Ranepa.ru
1 iulie 2022, 12:09

Mau a fost numit suspect într-un dosar în curs de infracțiune împotriva fostului ministru adjunct al Educației, Marina Rakova, și a rectorului Școlii de Științe Sociale și Economice din Moscova, Serghei Zuev, și este acuzat de delapidare pe scară largă.

Site-ul Meduza a aruncat o privire asupra cazului și a implicațiilor acestuia.

Arestarea

Anchetatorii de stat au efectuat o percheziție în casa rectorului RANEPA, Vladimir Mau, pe 28 iunie, cu două zile înainte ca publicul să afle despre asta. După căutare, Mau a fost arestat și dus pentru audieri, au declarat surse din academie pentru BBC Rusia.

În aceeași zi, directorul interimar al RANEPA, Tatiana Udalova, a trimis un mesaj tuturor colegilor ei, cerându-le să nu răspundă la niciun apel de la numere necunoscute și să nu vorbească cu reporterii. Jurnaliștii, a explicat ea, ar putea contacta „cu o solicitare de comentariu sau o cerere de interviu cu privire la conducerea RANEPA”, dar că toate cererile ar trebui raportate imediat acesteia. Meduza a obținut o copie a mesajului.

Potrivit unei surse care a vorbit cu BBC, academia nu a fost informată oficial despre percheziționarea casei lui Mau decât mai târziu, dar zvonurile au început să se răspândească în ziua în care s-a întâmplat.

În dimineața zilei de 30 iunie (după arestarea lui Mau), un comunicat de pe site-ul RANEPA spunea că rectorul participase la o ceremonie de premiere pentru câștigătorii unui concurs numit „Sunt profesionist”, împreună cu prim-adjunctul șefului de cabinet, Serghei Kiriyenko. Ceremonia a avut loc pe 28 iunie – ziua în care, potrivit BBC Rusia, casa lui Mau fusese percheziționată.

În ziua ședinței de judecată pentru a stabili restricțiile înainte de judecată ale lui Mau, acesta a fost reales în Consiliul de Administrație al Gazprom la adunarea anuală a acționarilor companiei.

Pe 30 iunie, înainte ca arestarea să fie raportată oficial, nici asistentul lui Mau, nici vicerectorii școlii nu au răspuns la apelurile jurnaliștilor Meduza. Un reprezentant al serviciului de presă al RANEPA a răspuns apelului lui Meduza, dar a spus că nu „au auzit întrebările”, apoi a închis și nu au mai răspuns. La momentul publicării, Meduza nu primise un răspuns la cererea sa oficială de comentarii din partea serviciului de presă.

Arestarea lui Mau nu a fost confirmată de Ministerul de Interne al Rusiei până pe 30 iunie. Anchetatorii au cerut ca Mau să fie pus în arest la domiciliu până pe 7 august, iar instanța s-a conformat. Potrivit informațiilor oficiale, Mau este acuzat de „deturnarea de fonduri RANEPA”. Acuzațiile presupun o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare.

La 30 iunie, postul de știri Agenstvo a relatat că interogatoriul lui Mau a durat între 28 și 30 iunie. La audierea pentru stabilirea restricțiilor înainte de judecată, avocatul său a spus că percheziționarea locuinței sale nu a dat niciun „rezultat negativ” și după o întâlnire față în față cu unul dintre martori Mau a fost eliberat. Ulterior, a fost adus la o altă întâlnire, aceasta cu fostul ministru adjunct al Educației Marina Rakova. Pe 30 iunie, Mau „s-a prezentat la unitatea de anchetă prin telefon, încălcând procedura de sesizare [care impune prezentarea personală pentru audiere]”, a spus avocatul său în instanță.

La ședința de judecată, Mau și avocatul său au aflat că mărturia împotriva lui a fost dată de Marina Rakova și asistentul ei, Evgheni Zak, fostul director adjunct al Fundației pentru Noile Forme de Dezvoltare a Educației.

Noul caz

Cu o lună și jumătate înainte de arestarea lui Mau, pe 20 mai 2022, anchetatorii au deschis un nou dosar de fraudă în legătură cu un caz de deturnare de fonduri din 2021 de la Ministerul Educației din Rusia. Suspecții cazului inițial sunt Marina Rakova și „Șaninka” (Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova) rectorul Serghei Zuiev. Noul caz, potrivit anchetatorilor, se referă la „o angajare fictivă a unui angajat al Ministerului Educației la Institutul Federal de Dezvoltare a Educației din cadrul RANEPA”.

La scurt timp după, la sfârşitul lunii mai, anchetatorii MAI au percheziţionat locuinţele foştilor şi actualilor angajaţi ai RANEPA, au informat RIA Novosti şi TASS. „Toți sunt conectați într-un fel sau altul la RANEPA. În special, anchetatorii au percheziționat casa lui Maxim Dulinova, șeful Institutului Federal de Dezvoltare a Educației din RANEPA”, a declarat o sursă pentru TASS.

Conducerea RANEPA „discută” și despre posibila arestare a trei prorectori apropiați de Mau, potrivit surselor BBC Rusia. Pe 30 iunie, Agenstvo a raportat că locuințele prorectorilor erau percheziționate și, potrivit RBK, anchetatorii au percheziționat chiar RANEPA.

După ce a fost raportată arestarea lui Mau, serviciul de presă al RANEPA a declarat pentru BBC Rusia că școala oferă „sprijin și asistență” anchetatorilor.

Parte din sistem

În anii 1980, Mau a lucrat la Institutul de Economie al Academiei de Științe a URSS și la Universitatea de Stat din Moscova. În anii 1990, el a devenit consilier al premierului rus de atunci, Yegor Gaidar, cunoscut pentru că a condus Rusia prin reformele sale economice de „terapie de șoc”.

Mau a devenit șeful Academiei Prezidențiale Ruse de Economie Națională în 2002, iar după ce aceasta a fuzionat cu Academia Prezidențială Rusă de Administrație Publică în 2010, Mau a condus noua instituție: RANEPA.

În 2011, la instrucțiunile guvernului rus, Mau, împreună cu rectorul Școlii Superioare de Economie, Yaroslav Kuzminov, au supravegheat dezvoltarea „Strategiei 2020”, un plan pentru dezvoltarea socio-economică a Rusiei în următorul deceniu. La proiect au participat aproximativ o mie de experți din diverse domenii.

În 2015, Yaroslav Kuzminov – pe atunci rectorul interimar al Școlii Superioare de Economie – a descris munca sa comună cu Mau într-un interviu cu Meduza:

„Putin l-a instruit pe șeful RANEPA, Vladimir Mau, și pe mine să formăm grupul de experți care avea să-i pregătească programul pentru 2020, iar legile președintelui s-au bazat în mare parte pe elementele acelui program 2020 cu care a fost de acord. El nu a fost de acord cu tot ceea ce am sugerat – de exemplu, am propus reforme mai ample ale pensiilor. Dar a fost de acord cu miezul, cu programul economic, așa că noi considerăm programul pe care Putin l-a folosit pentru a câștiga alegerile ca fiind al nostru.”

Chiar și în ultimii ani, Mau nu s-a opus niciodată deschis autorităților ruse. Din contră, le-a ajutat. Când un parchet din Moscova a cerut RANEPA să furnizeze informații despre studenții care au participat la mitinguri de protest în 2020, Mau a creat o echipă i-a ordonat să întocmească o listă.

După ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Mau a semnat o scrisoare scrisă de Uniunea Rectorilor din Rusia în care își exprima sprijinul pentru „operațiunea militară specială” și a cerut oamenilor să se „unească în jurul președintelui”. Liderii a peste 260 de universități au semnat declarația.

Într-o postare pe Facebook făcută după ce arestarea lui Mau a devenit publică, economistul Konstantin Sonin s-a referit la rector ca fiind „un specialist de top în istorie economică, un publicist important și un consilier al lui Yegor Gaidar într-unul dintre cele mai dificile momente din istoria Rusiei”.

Totuși, în afara RANEPA, Mau „a încetat de mult să mai încerce să se integreze în sistem”, a spus economistul Dmitri Nekrasov. „A fost ultima persoană cu statut înalt din consiliile economice ale guvernului și ale președintelui”, a spus Nekrasov pentru Meduza.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite