Ardeleanul Sergiu Paşca, un mare cercetător al lumii, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea UMF Cluj

4 mai 2023, 11:48

De la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj pleca Sergiu Pașca, în urmă cu peste 20 de ani, spre o carieră de excepție în America.

Sergiu Pașca, cercetător la Universitatea Stanford California: Când urcam și coboram pe Pasteur, acum 20 de ani, ca student în anul I, nu mi-aș fi putut imagina că voi sta aici astăzi și voi putea împărtăși cercetările laboratorului meu din cealaltă parte a lumii.  Un an întreg mi-am imaginat ce se întâmplă în spatele clădirii de pe Pasteur, ce cercetarea extraordinară în biochimieare loc acolo și am realizat că foarte puțină cercetare se făcea, mai ales din anii ’70 încoace.

Odată intrat în laboratorul UMF, profesorul Sergiu Pașca a readus în atenția întregii lumi cercetările în neuroștiințe făcute la noi. Tânărul student s-a remarcat încă de atunci, publicând în reviste internaționale, pentru prima data în lume, date care prezentau anomalii metabolice și enzimatice la pacienții cu autism.

După aceasta descoperire, marii cercetători ai lumii i-au privit cu atenție munca. Așa se face că, în 2008, ardeleanul a fost acceptat, deși nu avea doctorat, la școala postdoctorală a prestigioasei Universității Stanford din California, cu o bursă de studiu.

În semn de maxima recunoștință, Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj i-a acordat acestuia titlul de Doctor Honoris Causa.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă