Ard câmpurile. Alertele pompierilor sunt ignorate de agricultori. Incendierea miriștilor, un obicei periculos pentru comunități și nociv pentru natură

25 iulie 2022, 17:33

S-au înregistrat de cinci ori mai multe incendii de vegetație în prima jumătate a anului față de întreg anul trecut. De vină sunt și oamenii, care incendiază intenționat câmpurile că să aibă o recoltă mai bună anul viitor. Asta deși specialiștii spun că această practică mai rău face.

Statisticile Inspectoratului pentru Situații de Urgență aratã o situație fără precedent la nivel național. În județul Iași, anul trecut au fost înregistrate 136 de incedii care au mistuit 166 hectare. 2022 vine cu un record sumbru – deja 630 de incendii și 4500 de hectare distruse. În prima linie de apărare sunt pompierii voluntari.

Voluntarii pentru situații de urgență sunt angajați ai primãriilor și, de obicei, ajung primii la un incendiu, pânã apar pompierii de la ISU – sunt cel mai aproape și cunosc bine topografia zonei. Serviciile de Voluntari fac și informãri sau recomandãri, dar pot da și amenzi, dacã situația o impune.

Ioan Petrilă, șef al Serviciului Voluntari pentru Situații de Urgențã Miroslava, jud. Iași: Am 24 de pompieri voluntari cu contract de voluntariat, ei îmi răspund apelurlor, mai ales când sunt posibile victime îmi fac scenarii, mobilizare, cum pot să ajung, cum intru în dispozitiv, în primul rând să salvăm.

În cele mai multe cazuri, focul este pus intenționat. Și asta pentru că oamenii continuă să creadă că incendierea miriștilor ar face solul mai fertil și l-ar îmbogãți pentru o iarbă mai bună. Este un mit pe cât de fals, pe atât de păgubos, spun specialiștii.

Conf. dr. Denis Popa – decan al Facultãții de Agriculturã, USV Iași: Este o barbarie această formă de a curăța terenurile pentru că solul este un organism viu, are o mulțime de microoganizme benefice și noi că omenire nu ne-am putea desfășura viața pe pământ fără aceste microorganisme.

În ultimele 24 de ore, la nivel național, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a 192 incendii de vegetație, care au afectat o suprafață de 1.149 hectare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă