Arborele universal. La Braşov, pe trunchiul unui platan de 300 de ani cresc alţi patru copaci

Un copac din Braşov îi uimeşte pe turişti dar şi pe specialiştii în botanică. Deşi trec zilnic pe lângă el, puţini braşoveni ştiu că platanul la umbra căruia se odihnesc adesea este cel mai bătrân arbore din oraş, cu o vechime de peste trei secole. Mai mult, copacul este o adevărată curiozitate a naturii pentru că, din tulpina lui au prins rădăcini şi alte specii de arbori.

11 Octombrie 2018, 13:02 (actualizat 11 Octombrie 2018, 13:04) Știrile TVR |
Arborele universal
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Decanul de vârstă al arborilor din Braşov are forma unui candelabru şi se află în parcul de lângă Colegiul Naţional Andrei Şaguna. Specialiştii apreciază că, după înălţime şi circumferinţa trunchiului, are în jur de 300 de ani.

Platanul uriaş e înalt de 33 de metri, are o circumferinţă de cinci metri iar diametrul de 1,60 metri, impresionant pentru un platan crescut într-un loc cu o climă puţin mai aspră. Interesant este că printre crengile groase ale bătrânului arbore au crescut un arţar, un paltin, un tei, un corcoduş şi chiar o urzică.

“Sămânţa a zburat, a găsit o crăpătură cât de mică şi acolo rădăcinile s-au dezvoltat, au început să crească şi văd că se înţeleg foarte bine”, explică Diana Vasile, cercetător ştiinţific la INCDS "Marin Drăcea" Brașov.

Braşovenii mai vârstnici spun că platanul arată neschimbat de zeci de ani.

În parcul de lângă Casa Armatei pot fi admiraţi doi copaci paulonia, arbori decorativi originari din China, care cresc foarte rapid. În aceeaşi zonă se află şi un salcâm japonez care a atins 25 de metri, înălţimea maximă. O altă curiozitate locală este arborele-lalea. Aşa e denumit pomul-minune din parcul central din Braşov, unde se învecinează cu alte zeci de specii de copaci.

Localnicii şi turiştii din Braşov au participat la un tur organizat de o asociaţie pentru protejarea mediului ca să cunoască mai bine flora din zonă.

Turul a făcut parte din Săptămâna Ariilor Protejate. Până duminică, în 16 judeţe din ţară au loc expoziţii, ateliere şi ore de educaţie ecologică în şcoli, excursii ghidate, marcări de trasee şi igienizări ale unor arii protejate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI