Arafat: Oamenii parcă nu mai au răbdare două săptămâni. Trebuie să învățăm să trăim cu virusul. Vacanța nu începe la 1 Mai

Raed Arafat
Raed Arafat
1 mai 2020, 08:59

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi seara, că românii trebuie să învețe să se adapteze și să trăiască cu virusul, deși observă cum aceștia parcă nu mai au răbdare încă două săptămâni să stea în casă.

„Trebuie să ne adaptăm, să învățăm să trăim cu virusul. Responsabilitatea se transformă sau se transferă mai mult către omul de rând și către populație”, a spus Raed Arafat, joi seara, la Antena 3.

Acesta afirmă cu „România a făcut ceva-ceva corect”, ținând cont că la o populație de circa 20 de milioane de locuitori, sunt sub 800 decese, chiar dacă în țara noastră nu au fost cele mai drastice restricții.

„Dar deja nu mai avem răbdare pentru două săptămâni să rămânem fără anumite activități care poate unele dintre ele ne-ar duce înapoi total. Dacă începem socializarea din nou, vrem să deschidem restaurantele, vrem să facem una, vrem să facem alta. Clar că poate din 15 mai s-ar putea o să reluăm (restricțiile – n.r.). Nimeni nu spune că nu se vor deschide restaurantele. Dar nimeni nu spune că se vor deschide din 15 mai. Nimeni nu spune că se vor deschide cum o fost înainte. Vor fi adaptări, va fi adaptare pentru fiecare lucru. Cinematografele, teatrele, ar putea să nu se deschide de la început. Dar putea să se deschidă mai târziu, când vedem că răspândirea este totuși sub control și că nu avem răspândire”, a mai spus Arafat.

Vacanța nu începe în 1 Mai

Raed Arafat a fost întrebat ce sfat are pentru românii care postează deja fotografii din concediile din anii trecuți pe Facebook, cu gândul la relaxarea restricțiilor.

„Oamenii să își calculeze că vor face vacanța acasă. Adică acasă, în România, nu acasă la ei neapărat, dar în România. Și asta din două motive! Unu: este mult mai ușor să viți să stai blocat undeva printr-un aeroport. Doi: este un sprijin pentru industria noastră, care are nevoie de noi acum, în această perioadă”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU atrage atenția, însă, că vacanța nu va începe pe 1 Mai, ca în anii trecuți.

„Clar că nu din 1 mai (începe vacanța – n.r.), asta este clar! Cei care și-au calculat – că am citit pe Facebook – că mergem la mare pe 1 mai, mergem și facem totul de 1 mai, cum făceam până acum, asta cu siguranță, nu se întâmplă. După 15 mai se vom anunța măsurile și se va ști aproximativ pe unde țintim relaxarea unor măsuri pe partea turistică, dar acum e prea devreme. Eu pot să spun acum că totul e bine și din 15 mai totul va fi bine, iar în 15 mai să spuneți ”, a afirmat Raed Arafat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Internetul, speriat de apocalipsa ”căprioarei zombie”. Ce este această boală

România, la un pas de epidemie de gripă