Arad: Pacient intubat și ventilat mecanic, tratat două luni pentru COVID-19, externat

Un bărbat de 52 de ani, internat în Spitalul din Arad, intubat si ventilat mecanic timp de 25 de zile, a fost externat, luni, după două luni de luptă cu noul coronavirus.

25 Mai 2020, 15:33 (actualizat 25 Mai 2020, 15:33) |
Coronavirus. Spital

Pacientul de 52 de ani a fost externat luni din spital, după ce a luptat mai bine de două luni de zile cu virusul SARS-CoV-2, iar 25 de zile a fost intubat și ventilat mecanic în ATI COVID-19, relatează Mediafax.

„A fost o provocare pentru întreaga echipă medicală. Pacientul nostru a stat intubat și ventilat 25 de zile timp în care a luptat, alături de noi, pentru a învinge boala”, a spus dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator Compartiment ATI COVID-19.

Bărbatul a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe data de 23 martie cu simptome de infecție cu SARS-CoV-2, iar medicii l-au internat pe Secția de Boli Infecțioase Adulți, i-au recoltat probe, iar rezultatul a venit pozitiv. Deoarece avea febră, frisoane, tuse, era dispneic și pe mască de oxigen, iar aspectul radiologic al plămânilor prezenta modificări, pacientul a fost transferat pe Secția Clinică ATI II.

„Pacientul a ajuns pe Secția Clinică de Anestezie și Terapie Intensivă II, în stare gravă. A avut nevoie de terapie și îngrijiri medicale, adecvate diagnosticului de COVID-19. L-am tratat pe secția noastră până pe 29 martie, când s-au finalizat lucrările la instalația de oxigen de pe Compartimentul ATI COVID-19 din Grădiște, iar apoi, conform protocolului, l-am transferat acolo”, a declarat dr. Teodora Olariu, medic șef Secție Clinică ATI II.

Din păcate, însă, starea de sănătate a bărbatului s-a agravat, iar echipa medicală de pe ATI COVID-19 a decis să îl intubeze și să îl ventileze mecanic.

„Vorbim despre un caz deosebit din punct de vedere medical. Pe 25 aprilie, l-am extubat și transferat pe ATI I, unde sunt îngrijiți pacienții fără COVID-19. Pot spune că, din punct de vedere medical a fost o provocare pentru întreaga echipă dar și pentru pacientul nostru care a luptat zi de zi, clipă de clipă, împreună cu noi, pentru a supraviețui acestui virus”, a declarat dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator ATI COVID-19.

Din 25 aprilie și până pe 11 mai, pacientul a fost îngrijit pe Secția Clinică ATI I, unde a început să mănânce singur și treptat, cu ajutorul unui kinetoterapeut, după mai bine de o lună, a făcut primii pași.

„Pacientul a continuat tratamentul intensiv constând în oxigeno-terapie pe masca standard, antibioterapie, terapie respiratorie adjuvantă, corticoterapie și tratament antidiareic. Totodată a primit suport nutrițional parenteral cât și enteral, a început kinetoterapia în vederea mobilizării și a primit suport psihologic, atât din partea personalului medical cât și din partea familiei – cu care a ținut legătura telefonic. Starea clinică a pacientului s-a îmbunătățit considerabil, permițându-i acestuia transferul pe o secție medicală în vederea externării la domiciliu. Apreciez întregul efort depus de echipa medicală de pe secțiile de anestezie și terapie intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, a declarat dr. Cristian Nicolescu, medic șef ATI I.

Pacientul a fost externat, luni, de pe Secția Clinică Medicină Internă I, Compartimentul Alergologie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI