Arad | Un cetăţean german, voluntar la o fundaţie care ar fi trebuit să protejeze minorii cu vulnerabilităţi, reținut după ce ar fi violat doi copii. Reacția Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului

Bărbat arestat
Bărbat arestat
30 martie 2023, 09:42

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore pentru agresiune sexuală în formă continuată şi două infracţiuni de viol.

Bărbatul, care are o familie în Germania și doi copii mari, venea în Lipova de ani buni și era vicepreședintele unei fundații pentru ajutorarea copiilor. Fundația colaborează cu Direcția pentru Protecția Copilului din Arad încă din 1990 și a fost prima care a sponsorizat construirea caselor de tip familial în zonă.

Conform procurorului de caz, cetăţeanul german era voluntar la fundaţia care ar fi trebuit să protejeze minorii cu vulnerabilităţi, însă el i-ar fi dus în locuinţa sa pe doi dintre copii, în mai multe rânduri, pentru a întreţine cu aceştia relaţii sexuale. Copiii ar fi fost plătiţi pentru asta de către bărbatul de 76 de ani.

Bărbatul va fi prezentat magistraţilor Judecătoriei Lipova cu propunere de arestare preventivă.

 

REACȚIA DGASPC

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad a făcut precizări, joi, cu privire la cazul celor doi copii dintr-o casă de tip familial care ar fi fost violaţi de un cetăţean german de 76 de ani, voluntar al unei fundaţii, arătând că asistenţii sociali sunt cei care au sesizat Poliţia după ce au avut suspiciuni.

Conform purtătorului de cuvânt al DPASPC Arad, Diana Vogel, regulamentele şi procedurile interne permit ca minorii să participe la diverse activităţi cu persoane străine, însă doar însoţiţi de personalul din case.

„Copiii pot ieşi în oraş pe baza biletelor de voie, eliberate pe un timp limitat. La o întâlnire de lucru cu reprezentanţii fundaţiilor partenere din zona Lipova, cetăţeanul german a insistat pe lângă responsabilii Compartimentului Caselor de Tip Familial Lipova pentru a lăsa copii şi tineri din case să participe la diverse activităţi cu el. A fost refuzat ferm, ulterior cetăţeanul german a insistat şi la o întâlnire cu conducerea DGASPC Arad pentru aceleaşi cerinţe. Insistenţa lui a trezit unele suspiciuni, ca urmare Direcţia a făcut o sesizare la Poliţie pentru a face mai multe verificări specifice. În urma acesteia a fost deschisă ancheta în acest caz”, a declarat Diana Vogel.

După începerea anchetei, instituţia a dispus interzicerea oricărui contact între voluntarul german şi copii.

„Copiii au fost evaluaţi şi consiliaţi psihologic şi le oferim în continuare orice tip de sprijin au nevoie. Prin serviciile sale, DGASPC Arad oferă şi asigură cu prioritate copiilor şi tinerilor din sistem un mediu sănătos şi suportiv de creştere şi dezvoltare corespunzătoare a acestora. Condamnăm şi denunţăm orice astfel de atacuri asupra integrităţii fizice, psihice şi emoţionale asupra copiilor şi tinerilor noştri din sistemul de protecţie”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Referitor la anchetă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova, Brigitte Sighete, a declarat că suspectul le-ar fi plătit copiilor pe care îi abuza sexual între 50 de lei şi 150 de euro.

„A fost audiat şi nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor care au fost reţinute în sarcina sa. El afirmă că aceste sume de bani au fost date pentru că minorii îl ajutau la treburile gospodăreşti, minorii însă relatează că aceste sume le-au fost date în schimbul raporturilor sexuale întreţinute cu aceştia”, a declarat prim-procurorul.

Voluntarul german ar fi abuzat copii din 2017 până recent, când a ajuns în atenţia anchetatorilor.

La numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiiilor. Dacă va confuntati cu violență domestică aveți la dispoziție numărul de telefon gratuit 0800 500 333.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite