Jurnalistul saudit dispărut în Turcia acum două săptămâni este mort. Anunţul a fost făcut chiar de autorităţile de la Riad, care spun că bărbatul a decedat după o altercaţie în Consulatul de la Istanbul. 18 persoane au fost arestate în cadrul anchetei, au anunţat saudiţii. Preşedintele Trump consideră "credibilă" această versiune a evenimentelor.
Autoritățile saudite au oferit prima versiune în cazul dispariției jurnalistului Jamal Khashoggi.
Televiziunea de stat a prezentat sâmbătă dimineață un comunicat al Parchetului de la Riad.
"Prima anchetă a procurorilor în cazul dispariţiei cetăţeanului Jamal Khashoggi arată că o dicuţie între acesta şi oameni din consulatul saudit din Istanbul a degenerat într-o ceartă şi o altercaţie în urma cărora Khashoggi a decedat".
În cadrul anchetei, 18 persoane au fost arestate.
De asemenea, vicepreședintele serviciului de informații și un important consilier al Curții regale au fost destituiți.
A fost creată și o comisie ministerială pentru reformarea serviciilor secrete.
Anunțul saudiților a venit imediat după o discuție telefonică între Regele Salman și președintele Turciei.
Președintele Trump, care ieri a evocat noi posibile sancțiuni la adresa Arabiei Saudite, a spus că ce s-a întâmplat este inacceptabil, dar saudiții sunt aliați buni.
Este pentru prima oară când saudiții admit moartea lui Khashoggi, după 2 săptămâni de negări vehemente.
Jurnalistul a intrat în Consulatul din Istanbul pe 2 octombrie, pentru a-și finaliza divorțul. De atunci a dispărut.
Turcii au susținut în permanență că a fost omorât.
Jamal Khashoggi era un proeminent critic al regimului de la Riad, în special al prințului moștenitor, Mohammed Bin Salman. Trăia în exil în SUA din 2017. ________________________________________
ACTUALIZARE 06.26 Arabia Saudită a recunoscut sâmbătă că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul său din Istanbul, transmite AFP, citată de Agerpres. Confirmarea morţii lui Khashoggi a fost transmisă la primele ore ale zilei, de către agenţia oficială de presă a Riadului, SPA.
"Discuţiile între Jamal Khashoggi şi cei cu care s-a întâlnit în consulatul regatului de la Istanbul (...) au degenerat într-o altercaţie, care a condus la decesul său", a arătat agenţia, citând Parchetul.
Regatul a anunţat destituirea unui înalt responsabil al serviciului de informaţii saudit, Ahmad al-Assiri, şi a unui important consilier de la curtea regală, Saud al-Qahtani.
Cei doi sunt colaboratori apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, asupra căruia presiunea a crescut în ultimele zile în legătură cu acest caz, notează AFP.
"Ahamd al-Assiri, vicepreşedinte al serviciului general de informaţii, a fost demis din funcţie", a indicat SPA, care a menţionat un decret regal.
Riadul a mai anunţat că 18 persoane au fost arestate în cadrul anchetei saudite.
Anunţul SPA a venit la puţin timp după o nouă convorbire telefonică asupra cazului Khashoggi între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi regele Salman. Prima discuţie a avut loc duminică.
Dispariţia misterioasă a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ, a generat o criză internaţională.
Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat crearea unei comisii ministeriale prezidate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman pentru restructurarea serviciului saudit de informaţii şi pentru "definirea precisă a puterilor" acestuia, a anunţat astăzi presa oficială.
Critic al prinţului moştenitor, Jamal Khashoggi trăia în exil în Statele Unite din 2017.
Oficiali turci au afirmat că acesta a fost asasinat de un comando trimis special de Riad. Până sâmbătă dimineaţa, conducerea saudită a dezminţit permanent implicarea sa în dispariţia jurnalistului.
Recunoaşterea morţii lui Khashoggi de către Riad a venit după ce administraţia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite. evocând posibile sancţiuni dacă se dovedeşte că aceasta a fost în spatele dispariţiei jurnalistului.
Întrebat vineri, preşedintele american a atenţionat că "ar putea" exista sancţiuni faţă de aliatul său saudit, însă a precizat că e prea devreme pentru a trage concluzii.
După anunţul de sâmbătă dimineaţa al Riadului, Statele Unite au reacţionat rapid, dar cu prudenţă, observă AFP.
"Suntem întristaţi să aflăm că moartea domnului Khashoggi a fost confirmată", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.
"Statele Unite iau notă de anunţul regatului Arabiei Saudite că ancheta în cazul Jamal Khashoggi avansează şi că (regatul) a întreprins acţiuni faţă de suspecţii care au fost pentru moment identificaţi", a adăugat Sanders.
"Vom lua în considerare cu siguranţă o gamă largă de răspunsuri potenţiale" dacă Riadul este vinovat, a susţinut vineri, într-un interviu pentru "Voice of America", Mike Pompeo. Secretarul de stat american a precizat că important este să se facă lumină în acest caz.
El nu a detaliat eventualele sancţiuni ce ar putea fi decise. Liderii americani şi-au manifestat intenţia de a lucra împreună cu Congresul, acolo unde mai mulţi parlamentari republicani s-au arătat indignaţi de circumstanţele dispariţiei jurnalistului.
Într-o reacţie citată de Reuters, preşedintele Donald Trump a considerat credibilă explicaţia oferită de Riad. El le-a spus reporterilor că anunţul Arabiei Saudite asupra circumstanţelor morţii lui Khashoggi reprezintă un "prim pas bun".
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat într-un comunicat "profund tulburat de confirmarea morţii" lui Khashoggi.