Țara unei singurătăți „monstruoase”. Elitele din Rusia, resemnate în fața regimului Putin

Mulți proprietari de afaceri și intelectuali au fugit din Rusia după invadarea Ucrainei, dar alții au rămas în urmă, luptându-se să-și redefinească viața. Alegerile lor divergente nu se adaugă însă la o provocare largă pentru războiul lui Vladimir Putin, scrie NY Times.

23 Iunie 2022, 14:09 (actualizat 23 Iunie 2022, 14:10) Știrile TVR |
Foto: Unsplash

Aleksandr Y. Lebedev pare o țintă principală pentru sancțiunile menite să determine elitele Rusiei să se întoarcă împotriva Kremlinului. Cândva, era miliardar și un fost agent KGB cu legături profunde atât în clasa conducătoare a Rusiei, cât și în Occident; fiul său deține ziare britanice și este membru al Camerei Lorzilor.

Dar Lebedev are un mesaj pentru oricine se așteaptă ca el să încerce acum să-l doboare pe președintele Vladimir Putin: „Nu va funcționa”.

În această chestiune, insistă el, este neputincios. „Ce, ar trebui să merg acum la Kremlin cu un banner?”, a comentat Lebedev printr-un apel video de la Moscova. „Este mai probabil să fie invers.”

„Asta avem, cu asta defilăm”

Principalii proprietari de afaceri și intelectuali ruși au fugit din țară după invazia din 24 februarie, stabilindu-se în locuri precum Dubai, Istanbul și Berlin. Dar mulți alții care erau bine conectați acasă și aveau legături strânse cu Occidentul au rămas în urmă, luptându-se să-și redefinească viața.

Pe măsură ce au făcut-o, drumurile lor s-au despărțit – ​​scoțând la iveală izvorul de oportunități pe care îl reprezintă războiul pentru rușii bogați și influenți și șansele mici ca orice coaliție largă să iasă la lumină pentru a-l provoca pe Putin. Câțiva se pronunță împotriva războiului în timp ce rămân în țară, în ciuda riscului personal mare. Mulți, precum Lebedev, țin capul în pământ. Iar unii au ales să aducă ofrandă Kremlinului.

„Asta avem, cu asta defilăm”, a spus Dmitri Trenin, care până în aprilie a condus grupul de reflecție al țării, finanțat de americani, Centrul Carnegie Moscova, pe care Occidentul se bazează pentru evaluări independente ale politicii și politicilor rusești. Acum și-a schimbat complet rolul, definind Occidentul drept „inamic” și descriind „succesul strategic în Ucraina” drept „cea mai importantă sarcină a Rusiei”.

„Cu toții am depășit limita de la o confruntare în care dialogul a fost posibil la un război în care, în principiu, nu poate exista dialog deocamdată”, a spus el într-un interviu.

„Ei beau”

Starea de spirit a așa-zisei elite ruse – un caleidoscop de înalți oficiali, directori de afaceri, jurnaliști și intelectuali – a fost urmărită cu atenție pentru a depista orice tip de reacție internă la decizia lui Vladimir Putin de a intra în război. Dacă consternarea lor față de izolarea economică și culturală bruscă a țării ar depăși un prag, cred unii oficiali occidentali, Putin ar putea fi forțat să-și schimbe cursul.

Totuși, ceea ce se întâmplă în realitate, arată interviurile, este că starea de spirit acoperă un spectru de la disperare până la exaltare, dar cu un numitor comun: sentimentul că viitorul țării nu se află în mâinile lor.

„Ei beau”, a spus Evghenia M. Albats, jurnalistă încă la Moscova, încercând să caracterizeze acele elite care au fost consternate de decizia de a intra în război. „Ei beau foarte mult.”

Aproape niciun magnat rus nu s-a exprimat răspicat împotriva războiului, chiar dacă sancțiunile au înghețat miliarde de dolari în activele lor occidentale. Un consilier principal al lui Vladimir Putin a demisionat, se pare că din cauza războiului, dar nu a oferit niciun comentariu privind plecarea sa. Doar un diplomat rus, un oficial de nivel mediu la Geneva, a demisionat public în semn de protest.

În schimb, mulți aleg să taie legăturile cu Europa și Statele Unite și să se abțină de la a critica Kremlinul. Această poziție se aliniază cu afirmațiile constante ale lui Vladimir Putin că este mai bine să rămâi de partea Rusiei decât a Occidentului.

„Acasă este mai sigur”, a spus Putin la o conferință economică de la Sankt Petersburg săptămâna trecută, cerând ca bogații Rusiei să se îndepărteze de casele din Vest. „Succesul real, solid și un sentiment de demnitate și respect de sine apar doar atunci când vă legați viitorul și viitorul copiilor de Patria voastră.”

Drept urmare, prin comparație, chiar și politica strict controlată a Rusiei de dinainte de război pare acum vibrantă.

O singurătate „monstruoasă”

Albats, gazda unui post de radio liberal, continuă să transmită din apartamentul ei pe YouTube. Postul de radio Ecoul Moscovei, care a găzduit emisiunea ei timp de aproape două decenii, a fost închis după începutul războiului. Ea l-a numit pe Putin criminal de război și se confruntă deja cu patru acuzații de contravenție, conform noii legi a cenzurii din Rusia.

Albats spune că se confruntă cu o singurătate „monstruoasă”.

„Această energie tinerească a rezistenței – toți cei care ar fi putut rezista au plecat”, a spus Albats, în vârstă de 63 de ani. „Trebuie să rezist, altfel îmi voi pierde respectul de sine. Dar înțeleg că viața s-a terminat.”

O „iluzie absolută”

Cu toate acestea, pentru alții, viața continuă. Lebedev a spus că Rusia se apropie de modelul „Iranului și Coreei de Nord” și că va putea să-l susțină ani de zile. Vladimir Putin va rămâne la putere atâta timp cât îi va permite sănătatea, a prezis el într-un interviu telefonic, respingând zvonurile că președintele ar fi bolnav ca fiind niște „prostii”.

A fost „o iluzie absolută”, a insistat el, aceea că bogații Rusiei ar putea avea vreo influență asupra cercului interior insular al lui Putin.

El a criticat sancțiunile, spunând că acestea îi determină pe bogații Rusiei să se unească în jurul lui Putin, forțându-i să rupă legăturile cu Occidentul și făcându-i să se simtă victime. Canada l-a plasat pe Lebedev pe o listă de sancțiuni a oligarhilor care „au permis direct războiul fără sens al lui Vladimir Putin în Ucraina”. El respinge această caracterizare, menționând că a fost unul dintre principalii susținători financiari ai celui mai cunoscut ziar independent din Rusia, Novaya Gazeta.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI