„Ar fi un dezastru”. Politico: Atenție Ucraina, vine Imperiul Austro-Ungar!

Herbert Kickl
Herbert Kickl
6 iunie 2023, 13:32

De asemenea, el este favorit să devină următorul lider al țării sale și următoarea mare durere de cap a Europei.

Partidul Libertății, de extremă dreapta, al lui Kickl, conduce cu câteva puncte în sondajele naționale, în condițiile în care inflația galopantă și creșterea bruscă a cererilor de azil alimentează nemulțumirea față de actualul guvern, o coaliție între Partidul Popular Austriac de centru-dreapta și Verzi. Având în vedere că celălalt partid principal de opoziție, cel social-democraților, este afectat de lupte interne, partidul lui Kickl are cea mai bună șansă din ultimii ani de a prelua puterea.

Acest lucru ar însemna probleme majore pentru Uniunea Europeană, care se luptă deja să facă față Ungariei, unde premierul naționalist Viktor Orbán a preluat în mod sistematic controlul asupra tuturor pârghiilor majore de putere și a subminat mass-media independentă, transformând țara în ceea ce criticii consideră a fi un stat semi-autoritar în mijlocul UE.

Austria nu este singura țară din regiune susceptibilă la orbanism. Vecina Slovacia se află, de asemenea, în pragul unei renașteri populiste. Partidul pro-rus Smer-SD – al cărui lider, fostul prim-ministru Robert Fico, a fost forțat să părăsească funcția în 2018 pe fondul unui val de proteste populare declanșate de uciderea brutală a unui reporter de investigație și a logodnicei sale – conduce în sondaje înaintea unor alegeri anticipate stabilite pentru luna septembrie. Fico a promis să pună capăt sprijinului militar al Slovaciei pentru Ucraina vecină, dacă va fi ales.

Oficialii europeni avertizează că victoriile forțelor pro-ruse din Slovacia și Austria ar oferi președintelui rus Vladimir Putin un instrument puternic împotriva Ucrainei, facilitându-i subminarea sancțiunilor și a eforturilor UE de a ajuta Ucraina.

„Ar fi un dezastru”, a declarat fără menajamente un înalt oficial al Comisiei din regiune.

Kickl este departe de a fi o soluție sigură. Din pricina stilului său abraziv, ratingul său personal de aprobare este printre cele mai scăzute dintre cele ale oricărui politician austriac.

Mai mult, sprijinul pentru Partidul Libertății s-a dovedit volatil în trecut, iar această ultimă creștere este probabil determinată mai mult de frustrarea față de ceea ce mulți austrieci consideră a fi disfuncționalitatea actualului guvern decât de speranțele de reînnoire sub conducerea extremei drepte.

Cu toate acestea, recenta ascensiune a partidului nu poate fi ignorată.

Kickl, care a ocupat funcția de ministru de interne în timpul coaliției de scurtă durată a Partidului Libertății cu Partidul Popular al fostului cancelar Sebastian Kurz începând cu 2017, este o figură cunoscută la Bruxelles. El nu este amintit cu drag. Una dintre primele măsuri luate de Kickl în calitate de ministru de interne a fost schimbarea numelui centrelor de înregistrare a solicitanților de azil din Austria în „Centre de plecare”.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat săptămâna trecută unui ziar austriac că are „îndoieli serioase” cu privire la capacitatea lui Kickl de a ocupa orice funcție ministerială.

„Pur și simplu nu este demn de încredere”, a spus Metsola.

Următoarele alegeri obișnuite din Austria vor avea loc abia în toamna anului viitor, dar tensiunile persistente din cadrul actualei coaliții conduse de cancelarul Karl Nehammer, al cărui Partid Popular se află în prezent la opt puncte în spatele Partidului Libertății, ridică perspectivele unui scrutin mai devreme.

„Nu am devenit lider de partid pentru a conduce în sondaje, ci pentru a câștiga alegerile”, a declarat recent Kickl.

Kickl a promis că va folosi dreptul de veto al Austriei în Consiliul European pentru a anula ceea ce el numește sancțiunile „inutile” ale blocului împotriva Rusiei.

În timpul unei vizite recente la Budapesta, unde s-a întâlnit cu mentorul său Orban, Kickl nu a făcut un secret din obiectivul său de a transforma Austria într-o altă Ungarie, pe care a lăudat-o ca fiind un „refugiu al autodeterminării naționale și al rezistenței împotriva intervenției globaliste de la Bruxelles”.

Partidul Libertății – care a fost fondat de foști naziști în anii 1950 și este cunoscut pe plan internațional pentru așa-numitul scandal Ibiza, care l-a doborât pe predecesorul lui Kickl, Heinz-Christian Strache – are legături de lungă durată cu Rusia. Strache a semnat un acord de parteneriat cu partidul Rusia Unită al lui Putin în 2016.

Deși Kickl insistă că acest acord a expirat, el și alte figuri ale Partidului Libertății nu fac un secret din afinitatea lor pentru Rusia. De exemplu, partidul a prezentat zeci de rezoluții pro-ruse în parlamentul austriac de la începutul războiului pe scară largă al lui Putin împotriva Ucrainei. De asemenea, a emis zeci de comunicate de presă în ultimul an, solicitând ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, migrația rămâne problema de bază a Partidului Libertății. Având în vedere că numărul cererilor de azil în Austria s-a triplat anul trecut, cea mai mare creștere procentuală din întreaga UE, este o problemă delicată.

În concordanță cu retorica de „fortăreață” a lui Kickl, multe dintre prioritățile Partidului Libertății se concentrează pe identitatea culturală. De exemplu, o inițiativă menită să salveze hanurile din orașele mici austriece promitea subvenții, dar numai dacă beneficiarii serveau „specialități tradiționale și regionale”.

O alta prevedea ca copiii de pe terenurile de joacă din școli să fie obligați să vorbească în germană.

Astfel de idei sunt adesea luate în derâdere de către mass-media austriacă, dar politicile par să fie bine primite de mulți alegători.

În ianuarie, partidul s-a clasat pe locul al doilea într-un sondaj regional în Austria Inferioară, cel mai mare stat al țării, rupând majoritatea absolută deținută de mult timp de Partidul Popular. Acest lucru a forțat centrul-dreapta să accepte o coaliție cu extrema dreaptă în acest stat.

Un scenariu similar a avut loc câteva săptămâni mai târziu în landul Salzburg, unde Partidul Libertății a obținut un loc în guvernul regional.

Cu toate acestea, la nivel național, este puțin probabil ca Kickl să accepte locul doi. Partidul a acceptat un astfel de aranjament de două ori în ultimii 25 de ani, ca partener secundar al Partidului Popular, iar ambele coaliții au sfârșit prin a rupe partidul în bucăți, pe fondul scandalurilor și al diviziunilor interne.

Kickl spune că obiectivul său de data aceasta este clar: să fie un Volkskanzler – un cancelar al poporului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite