Șapte medici renunță zilnic la locurile de muncă din spitale în Italia. Cei mai mulți lucrează la Urgență

29 octombrie 2022, 16:00

Tinerii medici italieni de urgență par nerăbdători să plece în altă parte: în alte secții de spital, în alte orașe sau chiar în străinătate, acolo unde simt că pot obține respectul pe care și-l doresc ca medici. Angela Mauro, un medic pediatru care, după 4 ani de muncă într-o sală de urgențe din Napoli, a decis să se mute la un alt spital din Milano.

Angela Mauro, medic pediatru: „De când am părăsit urgențele, calitatea vieții și a muncii mele s-a schimbat complet, în ceea ce privește stresul și satisfacția. Acum, pot să-mi studiez efectiv pacienții, iar asta înseamnă să-i tratez și să-i vindec în cel mai bun mod posibil: aceasta este satisfacția medicilor.”

Pierino Di Silverio, secretar al Sindicatului Medicilor din Spitale, Italia: „Anul acesta, ca și anul trecut, aproape 50% din posturile din medicina de urgență-urgență au rămas vacante, dar mulți dintre cei care ocupă aceste posturi decid în cele din urmă să plece. În aceste condiții, medicii de urgență vor deveni în curând o marfă rară.”

Angela Mauro, medic pediatru: „Urgențele ar trebui să se ocupe de urgențe reale, de cazuri care pun viața în pericol, de pacienți cu afecțiuni grave pe care medicii de familie nu i-ar putea vedea. Din păcate, acesta este unul dintre motivele de nemulțumire pentru medicii de la Urgențe.”

Alături de problema salariului, mai există chestiunea recunoașterii profesionale și o problemă exacerbată de COVID: echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Pierino Di Silverio, secretar al Sindicatului Medicilor din Spitale, Italia: „Dincolo de fiecare medic, există o ființă umană și în zilele noastre nu mai avem acel timp, timpul taților, al mamelor, al bunicilor și al prietenilor. Orele de lucru nu mai sunt respectate: ar trebui să lucrăm 38 de ore pe săptămână, dar, conform ultimului nostru sondaj, săptămâna medie este formată din 65 de ore.”

Situația din Italia nu este una singulară. Probleme similare se regăsesc și in alte state din Uniunea European[ care înregistrează un deficit de medici de urgență și de familie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite