Aproximativ 200 de ghețari alpini din Italia au dispărut de la sfârșitul secolului al XIX-lea

Avalanșa de pe Muntele Marmolada
Avalanșa de pe Muntele Marmolada
10 august 2022, 16:13

„Tot ce a mai rămas din ei sunt resturi şi pietre”, a indicat acum grupul de mediu Legambiente, în prezentarea celei de-a treia ediţii a „Caravanei Gheţarilor”, un proiect de monitorizare itinerant, desfăşurat în cadrul programului „ChangeClimateChange”, în parteneriat cu Comitetul italian de glaciologie.

Scopul proiectului este de a verifica „regresul dramatic al gheţarilor din cauza crizei climatice”.

Suprafaţa gheţarilor alpini din Italia este cea mai mică din ultimele secole.

Pe 3 iulie, pe cel mai mare dintre aceştia, Marmolada din Dolomiţi, un turn de gheață s-a prăbușit peste 11 persoane, care și-au pierdut viața.

Grupul de mediu Legambiente a precizat că ritmul de creştere a temperaturilor alpine este dublu comparativ cu rata medie globală. Atmosfera la peste 3.500 de metri altitudine este „în dezechilibru total”, apreciază specialiștii.

La 5.184 de metri altitudine, în Alpii elveţieni, a fost atinsă temperatura de 0 grade Celsius la sfârşitul lunii iulie, o valoare fără precedent.

În acest an, Alpii italieni au cunoscut o iarnă excepţional de blândă şi de aridă. În multe zone nu a plouat timp de 100 de zile.

Zăpada de la sol a scăzut constant în ultimii 10 ani, iar multe măsurători au indicat valori zero la începutul lunii mai.

Pierderea gheţarilor şi alte fenomene asociate schimbărilor climatice cauzate de om s-au agravat constant în ultimii ani, notează ANSA, preluată de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite