Aprobarea Legilor Educației de către Guvern se amână. Ministrul Ligia Deca se află în izolare după infectarea cu coronavirus

24 martie 2023, 09:22

Jurnaliştii au aflat înaintea şedinţei de guvern că legile Educației nu sunt pe ordinea de zi.

Purtătorul de cuvânt a explicat apoi că Ligia Deca are probleme de sănătate şi trebuie să rămână în izolare.

Legile Educaţiei au lipsit şi miercuri de pe ordinea de zi, deși pe 9 martie, atunci când noua reformă a învăţământului ajungea la Guvern, premierul a cerut un termen ferm pentru aprobare.

Planul Guvernului pare să nu fi găsit susţinere deplina nici în coaliţie. PSD continuă consultări publice pe Legile Educaţiei, până la sfârşitul lunii martie. Iar soluţia ca proiectul să treacă prin asumarea răspunderii de către Guvern a fost respinsă.

Admiterea la liceu şi prin examen organizat direct rămâne în continuare un subiect sensibil. Deşi a avizat favorabil Legile Educaţiei, Consiliul Economic şi Social propune eliminarea testării suplimentare şi susţine că alternativă Evaluarea Naţională cu 5 probe.

Adoptarea Legilor Educaţiei în Guvern este acum aşteptată săptămâna viitoare.

Dacă proiectul trece şi de votul Parlamentului înainte de sfârşitul acestui an şcolar, măsurile intră în vigoare din această toamnă. Excepţie vor face regulile pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat care se vor aplica din 2027, respectiv 2028.

După aprobare, proiectele legilor Educației vor ajunge în Parlament. Senatul este cameră decizională.

Ministerul Educației a publicat proiectele de legi ale educației – „România Educată” (Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior) pe site-ul instituției, unde pot fi consultate.

Aici cele două proiecte de lege.

► Legea Învățământului Preuniversitar

► Legea Învățământului Superior

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite