Aprobarea bugetului pentru anul acesta este primul test major pe care trebuie să îl treacă guvernul condus de Florin Cîțu

3 ianuarie 2021, 21:06

Guvernul este deja în urmă cu calendarul aprobării bugetului, dar premierul exclude soluția angajării răspunderii, folosită anul trecut de Cabinetul Orban.

Proiectul va intra în dezbatere după vacanța parlamentară și va fi un test pentru coaliția de la putere.

Noul cabinet a luat deja măsuri de limitare a cheltuielilor pentru salarii și pensii: veniturile bugetarilor și ale demnitarilor au fost înghețate, pensiile speciale pentru aleșii locali se amână, alocațiile pentru copii cresc doar cu 20%, iar pensiile cu 8%, din septembrie.

Ministrul Muncii a anunțat înființarea unei comisii care să propună o formulă de recalculare a pensiilor.

Guvernul are totuși planuri mari pentru investiții. Ministrul Transporturilor spune că infrastructura rutieră este principala sa prioritate.

Mai toate marile proiecte ale guvernului Cîțu se bazează pe cheltuirea fondurilor europene aprobate de Comisie pentru următorii ani.

Tocmai de aceea, premierul și ministrul de Finanțe avertizează că modul de lucru în guvern se va schimba – fiecare ministru trebuie să își asume obiective clare și va fi monitorizat pentru execuția acestora.

Proiectul de buget al guvernului trebuie aprobat de Parlament și poate fi modificat prin amendamente de senatori și deputați.

Ultimul cuvânt îl are președintele Klaus Iohannis, la care bugetul va ajunge pentru promulgare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite