Aproape un milion de oameni cer astăzi demisia directorului OMS printr-o petiție online

Aproape un milion de oameni cer astăzi demisia directorului OMS
Aproape un milion de oameni cer astăzi demisia directorului OMS
22 aprilie 2020, 14:34

Petiția online, tradusă în mai multe limbi, inclusiv franceză, spaniolă, germană și arabă, îl consideră pe Tedros „nepotrivit” pentru rolul său de șef al organizației și consideră că ar trebui să renunțe imediat la funcție: „Credem cu tărie că Tedros Adhanom Ghebreyesus nu este potrivit pentru rolul său de director general al OMS. Solicităm demisia sa imediată.”

Autorii petiției susțin că, în loc să investigheze și să verifice în mod independent numărul de decese și de infectări în provinciile chineze, Tedros s-a bazat exclusiv pe informările guvernului chinez, acuzându-l pe oficial de complicitate politică: „Mulți dintre noi suntem într-adevăr dezamăgiți, credem că OMS trebuie să fie neutru din punct de vedere politic. Fără nicio investigație, Tedros Adhanom Ghebreyesus a creditat doar raportările furnizate de guvernul chinez, privind numărul de decese și de infectări COVID-19 „, susține petiția, adăugând că ”Pe de altă parte, Taiwanul nu ar trebui exclus din OMS din motive politice. Tehnologiile lor sunt mult mai avansate decât ale unora dintre țările din „lista OMS”.

Taiwan este o țară insulară din Oceanul Pacific, recunoscută doar de 20 de state. Grupul insular e un teritoriu istoric chinez care a cunoscut încă din secolul al XVII-lea perioade de administrare separată de cea a Chinei continentale. In prezent, Taiwan acționează de facto ca un stat independent, nerecunoscut însă de regimul comunist din China și nici de alte state ale lumii. De drept, îi aparține Chinei cel puțin din 1945.

Pe de altă parte, Taiwan este recunoscut deja pentru reacția rapidă în fața COVID-19, controlul  eficient pus pe seama experienței acumulate în lupta cu virusul SARS, dar și pe seama  neîncrederii față de acuratețea datelor transmise de Beijing. Taiwan acuză China, încă dinaintea crizei, că îi blochează intrarea în OMS.

COVID-19 este descris pe site-ul oficial al OMS ca fiind ”boala infecțioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus și boală nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019”.

La 22 aprilie în lume erau inregistrate peste 2.560.000 de cazuri confirmate și peste 177.000 de  decese din cauza COVID-19, potrivit raportărilor în timp real pe site-uri dedicate acestor  raportări precum gisanddata.com si worldometters.com. „Vă rugăm să ajutați lumea să recâștige încrederea în Organizația Națiunilor Unite și în Organizația Mondială a Sănătății”, conchide petiția.

OMS este cea mai mare organizație de sănătate publică din lume, agenție a Organizației Națiunilor Unite, activă din 7 aprilie 1948, sărbătoarea anuală a Zilei Mondiale a Sănătății. Peste 7000 de oameni din peste 150 de țări lucrează pentru OMS, în tot atâtea birouri, 6 oficii regionale și în sediul central din Geneva – Elveția.

Autor: Mihaela Căciuleanu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite