Aproape jumătate dintre români au o greutate peste limita sănătoasă

25 septembrie 2017, 20:30

Doiniţa a fost toată viaţa o femeie cu greutate. La propriu. Tendinţa genetică spre îngrăşare şi-a spus cuvântul aşa că, până la aproape 50 de ani, a dus o luptă permanentă cu kilogramele.

Doiniţa şi-a spus însă acum un an că poate câştigă lupta. A făcut un efort uriaş atât financiar cât şi fizic şi psihic şi a hotărât să se opereze. A fost supusă unei intervenţii chirurgicale de micşorare a stomacului şi altor două de remodelare corporală.

Doiniţa este însă un caz fericit pentru că şi-a permis să facă pe cont propriu aceste intervenţii.

La ora actuală, peste 30 la sută dintre români sunt supraponderali şi 15 la sută sunt obezi, iar cifrele sunt în creştere. Cu toate acestea, la nivelul decidenţilor, nu există o politică de sănătate elaborată, care să vină în sprijinul oamenilor care au probleme cu greutatea.

În majoritatea ţărilor din Europa şi Statele Unite ale Americii obezitatea este tratată ca o boală şi pacienţii primesc sprijin.

La noi, nicio intervenţie chirurgicală destinată persoanelor obeze nu este decontată de stat. Nici medicamentele şi terapiile de care aceşti oameni au nevoie. Aşa că oamenii apelează pe cont propriu la specialişti.

Principalii factori care duc la obezitate sunt sedentarismul şi alimentaţia bogată în grăsimi, sare şi carbohidraţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite