Aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeți funcțional. Ce măsuri anunță Ministerul Educației

12 mai 2022, 18:18

 

Nivelul urias de analfabetism funcțional arătat de testele PISA la elevii de 15 ani este la fel de ridicat si la cei de 6 -14 ani, în toate regiunile, şi la oraş, şi la sat. O arată un studiu realizat pe mai bine de 47.000 de elevi. Testele digitale sau de la clasă au arătat că 42 la sută dintre ei sunt analfabeţi funcţional. Nu înţeleg informaţiile şi nu ştiu să le pună în context şi să argumenteze, nu-şi pot forma idei proprii. Fetele se descurcă ceva mai bine decât băieţii.
„Modul de predare trebuie schimbat, e cel mai important lucru. Modul în care profesorii trebuie să interacţioneze la clasă, să pună accent pe dezvoltarea gândirii critice. În general, elevii noştri la clasă stau precum ghioceii. Unii au frică să întrebe nu au înţeles”, a arătat președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.
Doar 11 la sută dintre elevi au competențe funcționale. Procentul, îngrijorător, sugerează probleme viitoare la liceu şi la facultate, arată autorii raportului.
„Unele dintre consecinţele nivelului scăzut de literație se observă deja în societate. Impresia mea este că din ce în ce mai mulți copii folosesc mediile sociale pentru învățare, inclusiv YouTube sau alte platforme și că știm prea puțin despre modul în care învață copiii noștri. Considerăm esențială elaborarea unui set de competenţe de bază în domeniul media pentru a combate dezinformarea”, a arătat și Ligia Deca, consilier prezidențial pentru educație.
Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor, este de părere că „evaluările standardizate, cu subiecte unice la nivel naţional precum, cele din clase a doua, a patra şi a şasea, cele pe care ni le dorim introduse de anul şcolar viitor sunt un mod clar de rezolvare. Sa-ţi facă plan individual de învăţare alături de profesorul tău în aşa fel încât să-ţi poţi regla lacunele”.

Ministrul Educației propune un proiect-pilot de evaluare standardizată, în parteneriat cu experți din mediul privat, pe eșantioane școlare. Între 30 mai si 10 iunie, elevii ar urma să dea un test online de 30 de minute la română si matematică. Liceenii ar da test si la istorie, timp de o oră.

„Nu este vorba de note, nu este vorba de obligativitate. Este vorba de o testare profesionistă care să ofere informaţii relevante, utile pentru compensarea mai ales a pierderilor generate pe parcursul perioadei de criză sanitară, dar nu numai. Este vorba de întrebări simple, dar care oferă o imagine corectă asupra nivelului de achiziţie a competenţelor de către fiecare elev”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Dragoș Iliescu, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, a arătat în ce va consta evaluarea: „Care sunt competenţele pe care un copil d eclasa a cincea ar trebui să le aibă la matematică, de exemplu, şi programa îţi pune fracții, mulţimi. Asta se va testa, ce-ţi spune programa”.

La testare nu vor participa cei din clase terminale care au examene. Ministrul Educației promite, de anul viitor, programe noi, mai multe resurse si profesori mai bine pregătiți în școli.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite