Aproape jumătate dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă. Cine sunt hărţuitorii şi cum se scapă dintr-o astfel de situaţie?

Hărţuirea sexuală a devenit o practică uzuală în companiile din ţară, iar cele mai multe dintre victime sunt femei. Tăcerea este, din păcate, prima alegere pe care acestea o fac, iar principalul motiv este frica.

06 Martie 2019, 14:04 (actualizat 06 Martie 2019, 14:06) Știrile TVR |
Cum ne ferim de hărțuire
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aproape jumătate dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă cel puţin o dată de-a lungul carierei, însă patru din cinci persoane afectate nu au raportat o astfel de situaţie. Cele mai multe sunt femei, iar jumătate dintre ele susţin că au trecut prin asta de cel puţin trei ori.

Cazurile de hărţuire sexuală sunt rareori raportate. Numai trei din cinci victime spun că au avut o confruntare directă cu persoana vinovată. Pentru 4% dintre persoane situaţia a încetat, însă mai mult de trei din zece susţin că, din contră, confruntarea a agravat lucrurile.

În jumătate dintre cazuri, responsabil de hărţuire au fost cei care au aveau în mâini puterea, chiar managerul sau superiorul direct. Nici colegii aflaţi pe o poziţie similară nu s-au purtat diferit. Sondajul dezvăluie zeci de hărţuitori în companii.

Pentru jumătate dintre cei care nu au raportat incidentele, motivul principal a fost că nu aveau dovezi, sau nu doreau să fie percepuţi ca angajaţi-problemă, ori s-au temut să nu îşi piardă jobul.

În schimb, mulţi dintre cei care au decis să vorbească au suportat consecinţe: fie au fost ocoliţi de colegi, au fost certaţi de şefi sau chiar au fost concediaţi. În 38% dintre situaţii, hărţuirea a încetat, însă vinovatul şi-a păstrat jobul în companie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI