Aproape jumătate dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă. Cine sunt hărţuitorii şi cum se scapă dintr-o astfel de situaţie?

6 martie 2019, 14:04

Aproape jumătate dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă cel puţin o dată de-a lungul carierei, însă patru din cinci persoane afectate nu au raportat o astfel de situaţie. Cele mai multe sunt femei, iar jumătate dintre ele susţin că au trecut prin asta de cel puţin trei ori.

Cazurile de hărţuire sexuală sunt rareori raportate. Numai trei din cinci victime spun că au avut o confruntare directă cu persoana vinovată. Pentru 4% dintre persoane situaţia a încetat, însă mai mult de trei din zece susţin că, din contră, confruntarea a agravat lucrurile.

În jumătate dintre cazuri, responsabil de hărţuire au fost cei care au aveau în mâini puterea, chiar managerul sau superiorul direct. Nici colegii aflaţi pe o poziţie similară nu s-au purtat diferit. Sondajul dezvăluie zeci de hărţuitori în companii.

Pentru jumătate dintre cei care nu au raportat incidentele, motivul principal a fost că nu aveau dovezi, sau nu doreau să fie percepuţi ca angajaţi-problemă, ori s-au temut să nu îşi piardă jobul.

În schimb, mulţi dintre cei care au decis să vorbească au suportat consecinţe: fie au fost ocoliţi de colegi, au fost certaţi de şefi sau chiar au fost concediaţi. În 38% dintre situaţii, hărţuirea a încetat, însă vinovatul şi-a păstrat jobul în companie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite