Aproape jumătate din cantitatea de carne de porc pe care o mâncăm este din import. Program pe 8 ani pentru creșterea efectivelor de animale

Marile magazine aduc carne de porc de la mii de kilometri depărtare, din țări precum Germania sau Spania. Plătesc peste 300 de milioane de euro pe an pentru că nu găsesc destui porci la noi. Ministerul Agriculturii, Petre Daea, dă asigurări că zootehnia va acoperi necesarul de consum în următorii 8 ani.

18 Aprilie 2018, 20:20 (actualizat 18 Aprilie 2018, 20:33) |
Friptura din farfurie vine din import
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Fermierii români mai cresc doar 3,7 milioane de porci, un record negativ pentru ultimii ani. Producția a scăzut cu 83.000 de capete față de aprilie 2017, conform statisticilor oficiale.

Ștefan Nicolae, secretar general, Uniunea Cooperativelor Agricole de Producție "Țara Mea": "Pe fondul lipsei de implicare a statului nostru în susținerea acestui sector de activitate am ajuns la acest decalaj. Sunt importuri foarte mari".

Marile magazine nu găsesc suficientă carne românească pentru că fermierii sunt divizați și nu există destule cooperative de producție.

Numai anul trecut comercianții au importat peste 230.000 de tone de carne, pentru care au plătit peste 300 de milioane de euro.

Pentru a sprijini producția de carne de porc, autoritățile vor să acorde fermierilor ajutoare de stat.

"Avem ca obiectiv ca acest program de creștere a efectivelor de animale și cu susținerea reproducției la suine să se desfășoare timp de 8 ani" – Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Dar se poate și altfel. O cooperativă din sudul țării, care reunește peste 300 de fermieri, vinde toată producția de peste 200.000 de porci pe an unui lanț de supermarketuri.

Pentru a-i încuraja pe fermieri să colaboreze cu supermarketurile, Comisia Europeană vrea să impună reguli mai stricte.

Comercianții nu vor mai putea să modifice contractele unilateral sau să anuleze comenzile în ultimul moment și nici să întârzie plata pentru mărfurile perisabile.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 13°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 10°C 11°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI