Aproape două mii de copii din Ucraina participă ca audienți la cursurile școlilor din România. Comunică în limba engleză cu profesorii români, ori sunt ajutați de voluntari vorbitori de ucraineană

Aproape 2 mii de copii refugiați din Ucraina s-au înscris în sistemul nostru de învățământ, ca audienți. Aproape 1.500 au fost deja repartizați, precizează Ministerul Educației. Cifrele nu îi includ și pe cei care studiază după curriculum ucrainean, cu profesorii lor, în şcolile noastre, așa cum se întâmplă, de exemplu, la Colegiul "Mihai Viteazul" din Capitală, unde învaţă peste 200 de elevi refugiați.

09 Aprilie 2022, 21:23 (actualizat 09 Aprilie 2022, 21:34) Știrile TVR |
Elevi ucraineni în școlile românești
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

230 de copii refugiați din Ucraina, în special din regiunea Odesa, dar și din împrejurimi, învață la Colegiul "Mihai Viteazul" din Capitală, care le-a pus la dispoziție 8 săli de clasă.

"Am doi copii. Unul învață online, iar celălalt e prea mic ca să învețe online. Așa că este o oportunitate pentru noi să fim aici și ei să învețe alături de alți copii".

"Le e dor de școală, de casă. Toți așteptăm ziua în care ni se va spune că ne putem întoarce acasă".

Şi alte instituții de învățământ din Capitală, dar și din ţară au primit copii ucraineni. Fie le-au pus spaţii la dispoziție ca să-și desfășoare activitățile alături de profesorii lor, fie i-au primit ca audienţi, adică asistă la cursurile din şcoală şi fac diverse activități, fără să fie trecuți în catalog.

Ministerul Educaţiei a primit aproape 2.000 de cereri pentru înscrierea elevilor refugiați din Ucraina ca audienți.

ELEVI UCRAINENI ÎN ŞCOLILE ROMÂNEŞTI

- 1.769 de cereri că audienţi

- 1.497 de copii repartizaţi în şcoli şi grădiniţe.

Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: "Sunt sprijiniţi cu resursele pe care le avem la dispoziţie. (...) Deocamdată nu sunt cursuri de limba română, este o discuţie pe care o avem astfel încât, în cel mai scurt timp, să putem pune la dispoziţie formări intensive de limba română pentru toate vârstele".

Până atunci, elevii ucraineni comunică în limba engleză cu profesorii români, ori sunt ajutați de voluntari, vorbitori de limba ucraineană.

Cel mai ușor s-au adaptat copiii care provin din satele românești din Ucraina și care vorbesc limba română.

Nadia Bubueanu, directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 88 din Bucureşti: "Avem o singură elevă, în clasa a VII-a. Ea vine din regiunea Cernăuţi, este vorbitoare de limba română. Este marele nostru avantaj, pentru că n-am întâmpinat un obstacol din acest punct de vedere. Colegii lucrează personalizat cu ea, pentru că programa din Ucraina este diferită faţă de ceea ce lucrăm noi aici. Eu, personal, fiind profesor de limba franceză, lucrez separat cu Veronica".

Încă 300 de elevi ucraineni vor fi repartizați ca audienți în școlile și grădinițele din România în următoarea săptămână.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI