Aproape de un dezastru ecologic la Pata Rât, unde concentrația de azot amoniacal e de 750 de ori peste limită. Comitet de urgență

Alertă maximă la Cluj, acolo unde groapa de gunoi de la Pata Rât a poluat un pârâu cu lichid toxic. Din muntele de gunoaie s-au scurs șase mii de metri cubi de ape otrăvite. Oficalii de la județ caută acum soluții urgente, care să evite un dezastru ecologic și să oprească alunecarea terenului.

08 Septembrie 2017, 11:29 (actualizat 08 Septembrie 2017, 19:37) |
Aproape de un dezastru ecologic la Pata Rât
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aproape o cincime din muntele de gunoi de la vechea rampă de deșeuri a Clujului, aflată în curs de închidere, a luat-o la vale. Odată cu resturile de la Pata Rât a început să curgă și levigat, un lichid toxic rezultat din descompunerea deșeurilor.

S-au adunat 6000 de metri cubi de ape otrăvite, susține prefectul de Cluj, care a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență.

Pentru a limita riscul unui dezastru ecologic, autoritățile din Cluj trebuie să intervină rapid. În primul rând, ca să dreneze și să elimine lichidul toxic. Apoi, muntele de gunoi va fi îmbrăcat într-o membrană specială.

Consiliul Judeţean Cluj a încheiat în 2015 un contract de peste 8 milioane de euro cu o asociere de trei firme pentru închiderea şi ecologizarea depozitului de gunoi de la Pata Rât.

__________________________

La Prefectura Cluj a avut loc, vineri, un comitet de urgență în care s-au discutat posibile soluții pentru groapa de gunoi de la Pata Rât.

Acolo este groapa istorică a clujenilor, care strânge deșeuri de  70 de ani, iar acum este în procedură de închidere, măsură asumată de Consiliul Județean în cadrul proiectului european de realizare a centrului de management integrat al deșeurilor.

Lucrările au început în martie, dar în luna iunie a avut loc o alunecare inclusiv în albia unui râu din apropiere. Potrivit prefecturii Cluj, pârâul fusese deviat la ceea dată.

Muntele de gunoi este în mișcare, dar există expertiză care a fost comandată de Consiliul Județean, care trebuie să arate cum poate fi oprit pericolul.

Dacă se dovedește că muntele de gunoi a luat-o la vale din cauza constructorului care a preluat lucrările în martie va suporta din propriul buget costurile operațiunilor de stabilizare, dacă de vină este natura, banii vor fi dați de Consiliul Județean.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 11°C 10°C
CLUJ 8°C 10°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 12°C 15°C
BRASOV 8°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI