Serviciile secrete ale armatei ucrainene: Aproape că am rămas fără muniție, ne bazăm pe armele din vest. Rusia își epuizează rachetele

Șeful adjunct al serviciilor secrete ale armatei ucrainene a declarat în exclusivitate pentru The Guardian că acum este un război care implică artileria și că „totul depinde de ceea ce ne oferă Occidentul”.

10 Iunie 2022, 13:11 (actualizat 10 Iunie 2022, 14:07) Știrile TVR |
Lansator de rachete HIMARS

Adjunctul șefului de informații secrete militare al Ucrainei a spus că Ucraina pierde împotriva Rusiei în prima linie și că acum se bazează aproape exclusiv pe armele din vest pentru a ține Rusia la distanță.

„Acum acesta este un război bazat pe artilerie”, a spus Vadim Skibitski, șef adjunct al serviciilor de informații militare din Ucraina. Pe linia frontului va fi decis viitorul, a spus el pentru The Guardian, „și pierdem în ceea ce privește artileria”.

„Totul depinde acum de ceea ce ne oferă [vestul]”, a spus Skibitski. „Ucraina are o piesă de artilerie la 10 până la 15 piese de artilerie rusă. Partenerii noștri occidentali ne-au oferit aproximativ 10% din ceea ce au.”

Potrivit lui Skibitski, Ucraina folosește între 5.000 și 6.000 de cartușe de artilerie pe zi. „Aproape am epuizat toată muniția noastră [de artilerie] și acum folosim obuze standard NATO de calibru 155”, a spus el. „Europa livrează și obuze de calibru mai mic, dar acestea se epuizează și cantitatea devine mai mică.”

Skibitski a subliniat necesitatea ca Occidentul să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge piesele de artilerie rusă de la distanță.

Săptămâna aceasta, consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici a declarat pentru The Guardian că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – cu mult mai multe decât cele promise până acum de Regatul Unit și SUA – pentru a avea șansa de a învinge Rusia.

Ucraina urmează să ceară Occidentului o listă de arme și echipamente defensive la întîlnirea cu reprezentanții NATO care va avea loc la Bruxelles, în 15 iunie.

Skibitski crede că conflictul va rămâne predominant un război de artilerie în viitorul apropiat, iar numărul de atacuri cu rachete – care pot fi lansate din Rusia și au lovit civili – va rămâne la ritmul actual.

În prima lună, Rusia a lovit în mod constant Ucraina cu rachete, dar în ultimele două luni a încetinit. Cifre recente publicate de șeful Forțelor Armate ale Ucrainei afirmă că Rusia lansează între 10 și 14 pe zi.

Fabricarea rachetelor implică cheltuieli mari. Fiecare rachetă poate costa oriunde între câteva sute de mii de dolari până la câteva milioane.

Am observat că Rusia efectuează mult mai puține atacuri cu rachete și a folosit rachete H-22; sunt rachete sovietice vechi, din anii 1970”, a spus Skibitski. „Acest lucru arată că Rusia își epuizează rachetele”.

Skibitski a spus că Rusia nu a putut produce rapid rachete din cauza sancțiunilor și că a folosit aproximativ 60% din proviziile sale.

Sunetul sirenelor a devenit o prezență zilnică în viețiel ucrainenilor. Sirenele sună în mod regulat în mai multe regiuni simultan. Potrivit lui Skibitski, fiecare sirenă semnalează că o rachetă a intrat în spațiul aerian ucrainean, dar impactul acesteia nu este întotdeauna raportat din motive de securitate.

„Rachetele durează între 40 și 90 de minute până la impact, în funcție de unde sunt lansate... Nu știm unde vor ateriza”, a spus Skibitski. El a menționat că Rusia folosește în prezent bombardiere cu rază lungă de acțiune care pot ajunge oriunde în Ucraina fără a părăsi spațiul aerian rus.

În ceea ce privește cele trei linii de front, Skibitski a spus că majoritatea forțelor Rusiei se concentrează acum în regiunea Donbas și caută să ocupe granițele administrative atât ale republicii Donețk, cât și ale republicii Lugansk. Aceasta a fost zona, a spus el, în care bătăliile de artilerie au fost cele mai grele.

În nord-estul Ucrainei, în jurul Harkovului,  forțele ruse se concentrează pe apărare după ce contraofensiva Ucrainei le-a împins din mai multe orașe și sate din regiune în luna mai.

„Amenințarea la adresa Harkov s-a diminuat”, a spus Skibitski. Este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei și a fost bombardat în mod regulat de la începutul războiului.

În Zaporojie și Herson, două regiuni din sudul Ucrainei pe care Rusia le ocupă aproape în totalitate, forțele ruse construiesc linii de apărare duble, uneori triple.

„Acum va fi mai greu să recuperezi acel teritoriu”, a spus Skibitsky. „Și de aceea avem nevoie de arme.”

„Dacă reușesc în Donbas, ar putea folosi aceste teritorii pentru a lansa un alt atac asupra Odesei, [orașelor] Zaporiojie [și] Dnipro”, a spus Skibitski despre marile orașe aflate sub control ucrainean, care se află în imediata apropiere a zonele ocupate din sudul Rusiei.

„Scopul lor este întreaga Ucraine și nu numai.”

Serviciile de informații militare ale Ucrainei consideră că Rusia poate continua încă un an în ritmul actual fără a produce mai multe arme sau a mobiliza populația.

Skibitski nu exclude posibilitatea ca Rusia să înghețe războiul pentru o perioadă de timp pentru a convinge Occidentul să ridice sancțiunile. „Dar apoi o vor începe din nou – uita-ți-vă la ultimii opt ani”, a adăugat el.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 36°C
IASI 32°C 30°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 33°C 32°C
BRASOV 30°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI