Aproape 60 de morminte, găsite în patru campanii pentru căutarea osemintelor deţinuţilor politic morţi la Penitenciarul Târgu Ocna

Un număr de 59 de morminte au fost găsite de procurorii militarii şi arheologii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi de la muzee, în cele patru campanii de investigaţii arheologice pentru căutarea, descoperirea şi recuperarea osemintelor deţinuţilor politic morţi în Penitenciarul din Târgu Ocna, judeţul Bacău, transmite News.ro. Dintre acestea, 18 morminte sunt ale unor deţinuţi.

26 Septembrie 2019, 14:22 (actualizat 26 Septembrie 2019, 14:26) Știrile TVR |
Investigarea crimelor comunismului / FOTO: Autor: MARINELA BRUMAR / AGERPRES FOTO, Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Potrivit Parchetului General, în perioada 16-20 septembrie, procurori ai Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu o echipă de arheologi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (I.I.C.C.M.E.R.) şi colaboratori de la câteva muzee din ţară, au participat la cea de-a patra campanie de investigaţii arheologice pentru căutarea, descoperirea şi recuperarea osemintelor deţinuţilor politici morţi în Penitenciarul din Târgu Ocna, judeţul Bacău.

"Menţionăm că moartea deţinuţilor politici în Penitenciarul de la Târgu Ocna, încarceraţi în perioada regimului comunist, face obiectul unui dosar penal constituit la nivelul Secţiei parchetelor militare ca urmare a sesizării depuse de către I.I.C.C.M.E.R. şi care vizează tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate din fosta Securitate şi din administraţia penitenciarului", se arată într-un comunicat de presă transmis de PICCJ.

Campaniile arheologice au avut drept scop identificarea osemintelor celor decedaţi în penitenciar. Numărul total al mormintelor găsite în cursul celor patru campanii de cercetări arheologice este de 59, dintre care 18 sunt ale unor deţinuţi.

"Toate rămăşiţele pământeşti considerate ca aparţinând deţinuţilor politici au fost extrase şi recuperate, făcând obiectul expertizelor medico-legale, al analizelor antropologice şi a testelor de genetică umană", arată PICCJ.

Conform unei evidenţe bazată pe surse documentare, în perioada 1950-1964, la Penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au decedat în timpul detenţiei.

Morţii au fost înhumaţi într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI