Aproape 5.000 de ucraineni muncesc legal în România. Peste 2.500 s-au angajat în țară după ce Rusia a invadat Ucraina

Refugiați ucraineni
Refugiați ucraineni
10 mai 2022, 16:17

Numărul ucrainenilor angajați legal este mic, în condițiile în care, la sfârșitul lunii aprilie, în România erau aproximativ 80.000 de ucraineni, dintre care aproape 11.200 de ucraineni cu protecție temporară, iar circa 4.300 de ucraineni cu azil, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne.

Din cele peste 2.500 de persoane care s-au angajat în România după ce Ucraina a fost invadată, cele mai multe lucrează în București (636 de persoane), Bistrița-Năsăud (298 de persoane), Arad (232 de persoane), Timiș (144 de persoane), Maramureș (116 persoane), Ilfov (109 persoane).

În ceea ce privește domeniile în care sunt angajați cei mai mulți ucraineni, acestea sunt: industria prelucrătoare – 933 de persoane, construcții – 375 de persoane, hoteluri și restaurante – 205, servicii administrative și servicii suport – 237, comerț – 162, servicii – 108.

„În 2 mai, erau active 4.898 de contracte de muncă încheiate de cetățenii ucraineni, din care 2.564 ulterioare datei de 24 februarie. În plus, în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la aceeași dată erau înregistrați 715 cetățeni ucraineni, pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii. Cu sprijinul ANOFM, 427 dintre aceștia sunt nou angajați pe piața muncii.

CITIȚI ȘI: ONU: Numărul real al civililor uciși în Ucraina, mult mai mare decât arată cifrele oficiale. Sunt raportate cazuri de viol, dispariții și tortură

Meseriile în care sunt angajați sunt următoarele: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori in domeniul constructiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanti comerciali, pescari, cofetar, pedagog, mecanici auto, IT, patiseri, ambalatori, bucatari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori in industria alimentară, necalificati domeniul electricitatii, necalificati intretinere drumuri, chimist industria textila, lucrator vanzari auto, operator masini, lucrator social, translatori, muncitori in industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat in turnarea metalelor neferoase, inginer nave.

În plus, în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la aceeași dată erau înregistrați 715 cetățeni ucraineni, pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii. Cu sprijinul ANOFM, 427 dintre aceștia sunt nou angajați pe piața muncii. Meseriile în care sunt angajați sunt următoarele: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori in domeniul constructiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanti comerciali, pescari, cofetar, pedagog, mecanici auto, IT, patiseri, ambalatori, bucatari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori in industria alimentară, necalificati domeniul electricitatii, necalificati intretinere drumuri, chimist industria textila, lucrator vanzari auto, operator masini, lucrator social, translatori, muncitori in industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat in turnarea metalelor neferoase, inginer nave”, conform Ministerului Muncii.

 

Ucrainenii pot fi angajați doar cu declarație pe proprie răspundere, dar pentru cel mult doi ani

Ucrainenii care intră legal în România și care nu solicită o formă de protecție din partea statului român pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare prevăzut de legislația românească. Dacă nu au documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate pot fi angajați pentru cel mult 12 luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă un an. O prelungire nu poate fi făcută pe mai mult de șase luni o dată.

Aceștia trebuie să facă o declarație pe proprie răspundere că îndeplinesc condițiile de calificare pentru a ocupa postul pentru care au aplicat și că nu au antecedente penale incompatibile cu munca pe care o vor desfășura în România.

Cetățenii ucraineni care pot fi angajați în aceste condiții nu pot ocupa locuri de muncă ce presupun obligativitatea deținerii cetățeniei române sau a unui stat membru UE sau în instituții publice care se ocupă cu siguranța și securitatea națională.

Ministerul Muncii spune că declarația pe proprie răspundere pentru ucraineni se găsește, în limba ucraineană, pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocupartea Forței de Muncă (ANOFM). Informațiile sunt în secțiunea „Găsirea unui loc de muncă în România/ Finding a job in Romania”.

Locurile de muncă disponibile și pentru ucraineni sunt aici.  În prezent, sunt 9.500 de oferte de muncă disponibile.

Ministerul Muncii mai spune că ucrainenii pot beneficia de consiliere profesională și cursuri de formare gratuite, dacă se adresează Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă.

CITIȚI ȘI: Cum s-ar putea sfârși războiul din Ucraina? Răspunsul lui George Friedman

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă