Aproape 4 milioane de ucraineni au părăsit țara din 24 februarie. Dacă războiul nu se va încheia în curând, numărul de refugiați ar putea să-l egaleze pe cel al diasporei ucrainene

Criza refugiaților se adâncește pe zi ce trece și ofensiva rusă pune în pericol din ce în ce mai multe vieți de ucraineni. Cifrele oficiale arată că dacă războiul nu se va încheia curând, numărul de refugiați ar putea să-l egaleze pe cel al diasporei ucrainene. la acesta se adaugă milioanele de dezrădăcinați obligați să își părăsească locuințele din cauza bombardamentelor armatei de ocupație rusească. Iar numărul atât de mare refugiați care sunt deja în spațiul Uniunii Europene sau se îndreaptă către state occidentale reprezintă o țintă extrem de atractivă pentru grupări criminale.

20 Martie 2022, 19:42 (actualizat 20 Martie 2022, 22:33) Știrile TVR |

Aproape 4 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul războiului. Conform datelor furnizate de Organizația Națiunilor Unite cei mai mulți dintre refugiați sunt în Polonia și România. Sunt însă și ucraineni care au ales să plece în Rusia și chiar în Belarus.

Polonia 2,050,392 refugiaţi

Romania 527,247 refugiaţi

Republica Moldova 362,514 refugiaţi

Ungaria 305,518 refugiaţi

Slovacia 245,569 refugiaţi

Rusia 184,563 refugiaţi

Belarus 2,548 refugiaţi

(sursa: ONU)

Potrivit cifrelor existente, în Ucraina sunt 7 milioane și jumătate de copii. 1,5 milioane dintre ei se numără printre refugiați.

Datele UNICEF arată că numai în România au intrat, până pe 17 martie, 500 de copii ucraineni neînsoțiți.

Comisia Europeană menționează că a solicitat Ucrainei ca minorii neînsoțiți cu vârstă mai mică de 16 ani să nu mai poată părăsi țara fără acordul părinților.

O astfel de măsură este solicitată în contextul creșterii riscurilor de trafic de persoane la nivel european.

KLAUS VANHOUTTE, director Organizaţia Payoke din Belgia: ''Am primit numeroase semnale că organizaţii criminale care operează în Europa, inclusiv în Belgia, s-au îndreptat către graniţa polono-ucraineană pentru a încerca să recruteze victime pentru a le exploata în Belgia ori în Regatul Ţărilor de Jos sau chiar în Germania.''

Costurile îngrijirii și protejării refugiaților ucraineni se ridică la sute de milioane de dolari, susțin documentele ONU. De aceea, specialiștii organizației internaționale au calculat sumele necesare susținerii Ucrainei, dar și a țărilor în care au ajuns numeroși refugiați:

Ucraina - 270 milioane USD

România - 30 milioane USD

Polonia - 100 milioane USD

Ungaria - 28 milioane USD

R.Moldova - 30 milioane USD

Slovacia - 8 milioane USD

Alte state - 44 milioane USD

Buget preliminar - 510 milioane USD

(sursa ONU)

În România, după izbucnirea războiului ruso-ucrainean, autoritățile au dublat suma alocată hrănirii refugiaților.

Dincolo de calcule, rămâne realitatea dură a unui război ce a dislocat milioane de oameni din țara de origine și a ucis alte câteva mii. Iar conflictul e departe de a se fi încheiat. Refugiații ucraineni aflați în București au transmis, în cursul unei manifestații, un mesaj simplu și clar pentru președintele Rusiei: Putin, opreşte războiul!

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI