A început semestrul al doilea în şcoli şi, de această dată, peste 2,4 milioane de elevi s-au întors în bănci, cu emoţia unui nou început şi cu presiunea respectării regulilor de protecţie împotriva coronavirusului. În peste două mii de localități merg la școală toți copiii, în timp ce în celelalte se aplică scenariile galben şi roşu. În București și în majoritatea reședințelor de județ școala a început în scenariul galben, adică merg fizic la școală doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și elevii din clasele terminale.
A fost o zi cu emoții pentru toată lumea, ca la un început de an școlar. Numai că revenirea în bănci i-a obligat pe toți să învețe de acasă o lecție nouă: cea a regulilor sanitare.
Elevii din clasele primare au fost preluați de la poartă de cadrele didactice.
Nu mai e timp de pierdut. E multă materie de recuperat, așa că orele au început în forță - chiar și cele de sport!
Reîntoarcerea în clase a fost așteptată cu și mai mult interes de elevii care se pregătesc pentru Evaluare sau Bacalaureat.
S-au animat aproape toate școlile din țară, cu excepția celor din localitățile carantinate.
ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Cele mai multe județe din sudul ţării înregistreaza o incidență a cazurilor de coronavirus sub 1 la mia de locuitori, însă scenariile aplicabile sunt evaluate pentru fiecare localitate în parte.
În județe precum Argeș, Mehedinți sau Olt, numărul cazurilor în continuă scădere a dus la o incidență sub 1 la mia de locuitori. Asta nu înseamnă că toate școlile s-au deschis în scenariul verde. În Olt, spre exemplu, sunt încă 10 localități în scenariul galben și două în scenariul roșu. Acestea sunt însă excepții. În aproape tot județul Olt s-au întors în bănci elevii din ciclul primar, din ciclul gimnazial și cei de la liceu. Potrivit autorităților, nu sunt probleme cu distanțarea.
În Slatina, toți elevii fac ore dimineața. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean susține că sunt suficiente clase pentru a asigura distanțarea fizică a elevilor.
Și în județul Vâlcea o mare parte a școlilor a început cursurile față în față.
E bine de știut că, odată cu reluarea cursurilor față în față, medicii școlari detașați până acum la direcțiile de sănătate publică s-au întors în cabinete. Aceștia sunt esențiali în această perioadă, în cazul elevilor care ar putea avea simptome de răceală.
ACTUALIZARE Telejurnal 12.00 În județul Cluj, 194 de unități de învățământ din localitățile cu incidența de peste 3 la mie funcționează în scenariul 3, cel roșu.
Aici vin la cursuri doar preşcolarii și elevii din învăţământul primar.
129 de unități de învățământ preuniversitar funcționează în scenariul 1, cu prezență fizică, zilnică, a tuturor preşcolarilor şi a elevilor în clase. Incidența în acele localități este mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori.
118 școli funcționează în scenariul 2, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, pe lângă preşcolari şi cei din ciclul primar, a elevilor din anii terminali.
Autoritățile dau asigurări că s-au luat măsuri pentru asigurarea condițiilor de protecție sanitară.
Conducerea inspectoratului școlar le-a cerut părinților să informeze cadrele didactice cu privire la starea de sănătate a copiilor.
2.181 de localităţi sunt în scenariul verde, 903 în scenariul galben şi numai în 149 în scenariul roşu, conform celei mai recente centralizări realizate de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, preluate de Agerpres.
Scenariul verde, aferent localităţilor cu o rată de infectare cu COVID-19 la 14 zile mai mică sau egală cu 1 la o mie de locuitori, asigură deschiderea cu prezenţă fizică a tuturor şcolilor, creşelor şi grădiniţele.
Scenariul galben, în localităţile cu rată de infectare între 1 şi 3/1.000, înseamnă prezenţă fizică pentru antepreşcolari în creşe, preşcolari în grădiniţe, pentru elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, precum şi pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.
În scenariul roşu, în localităţile cu rata de infectare peste 3/1.000, dar mai mică de 6/1.000, vin doar antepreşcolarii la creşe, preşcolarii în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv cei din clasa pregătitoare. Rămân în online cei din gimnazial şi liceal.