Percheziții de amploare ale polițiștilor, într-un dosar de tăieri ilegale de arbori, evaziune fiscală, spălare de bani

Operaţiune de amploare a poliţiştilor Direcției de Investigare a Criminalității Economice. Anchetatorii au în vizor mafia lemnului şi fac percheziţii la 146 de adrese din mai multe județe, într-un uriaș dosar de evaziune fiscală, spălare de bani, tăiere fără drept de arbori și delapidare. Potrivit poliţiei, în Moldova cele mai multe percheziţii se fac în județul Suceava, dar acțiuni similare sunt în curs în Neamţ şi Iaşi.

28 Septembrie 2022, 08:07 (actualizat 28 Septembrie 2022, 14:35) Știrile TVR |

Potrivit unui comunicat transmis de Poliţia Română, percheziţiile au loc în Bucureşti  şi judeţele Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Constanţa, Dolj, Harghita, Iaşi, Ialomiţa, Ilfov, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava şi Teleorman, la sediile sociale  şi puncte de lucru ale unor firme, dar şi la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracţională.

De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediile unor ocoale silvice.

Citește și Daniel Bodnar, activist de mediu: Din pădurile României se fură cu ajutorul pădurarilor, al șefilor de ocol. Cei din domeniu fac tot felul de artificii ca să fenteze legea

Acţiunile au loc în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se fac cercetări pentru infracţiunile de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi delapidare.

Anchetatorii au stabilit că două grupări din judeţul Suceava ar controla 20 de societăţi comerciale cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv "Exploatarea forestieră", "Silvicultură şi alte activităţi forestiere", "Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană", "Tăierea şi rindeluirea lemnului" şi "Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare".

Prin intermediul acestor societăţi, din anul 2019 şi până în prezent, cele două grupări ar fi efectuat diverse operaţiuni ilicite în domeniul silvic.

Potrivit IGPR, practica evidenţierii fiscale parţiale/neevidenţierii tranzacţiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din judeţele Constanţa, Suceava, Cluj, Alba, Botoşani, Bacău, Vrancea, Iaşi, Teleorman, Ilfov şi din municipiul Bucureşti. Poliţiştii spun că există indicii că aceste practici ar fi rezultatul unui proces de achiziţie lemn/prelucrare buştean/producţie brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacţii evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masa lemnoasă cu evidenţierea parţială a volumului şi/sau valorii acesteia, sens în care, în conivenţă cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parţial, prin virament bancar, iar diferenţa, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieşit că banii rezultaţi din evaziunea fiscală ar fi fost introduşi într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deţinute de către alte societăţi comerciale, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor, precizează Poliţia Română.

De asemenea, vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul IPJ Suceava.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI