Speranţă pentru nevăzători! O aplicaţie le-ar putea face viaţa mai uşoară în oraşele deloc prietenoase cu ei. Proiectul pilot a fost implementat la Bucureşti, la liceul "Regina Elisabeta". Cu ajutorul aplicaţiei instalate pe un telefon inteligent, tinerii sunt informaţi despre distanţa până la cantină sau până la sala de curs. Dezvoltatorii doresc să extindă proiectul în universităţi, mall-uri, muzee ori instituţii publice.
Suntem la Liceul tehnologic "Regina Elisabeta" din Bucureşti, primul loc din România în care a fost implementată aplicaţia "Step Hear". Aici au fost montaţi mai mulţi senzori care trimit informaţii către telefonul mobil, iar mai departe acesta îl ghidează pe utilizator.
Aplicaţia "Step Hear" este un fel de Waze pentru nevăzători.
Indiferent de vârstă, persoanele cu deficienţe de vedere se confruntă la orice pas cu un oraş aglomerat, neprietenos cu ei.
Cei care au adus proiectul în România speră să-l extindă în cât mai multe locuri. Deja montează senzori în mai multe facultăţi din cadrul Universităţii din Bucureşti, dar şi în 4 mall-uri.
Marian Coman, dezvoltatorul proiectului: "Telefonul îi spune în timp real unde este, unde trebuie să meargă sau unde vrea să meargă, ce se află de jur împrejurul lui, care sunt obiectivele din jurul lui, care sunt distanţele din jurul lui şi în momentul în care îşi continuă deplasarea spre direcţia unde doreşte, îl preia următorul senzor care, normal, îi dă informaţiile care îl interesează".
"Step Hear" funcţionează de puţină vreme în Tel Aviv. Acolo, inclusiv sistemul de transport în comun este conectat la această aplicație, lucru care se doreşte şi la noi.
În România sunt 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere.