Miere de toate felurile și pentru toate gusturile au adus la Blaj apicultorii din toată țara. Cumpărătorii au fost încântați de sortimente și au putut vedea chiar albinele... la lucru. Cu toate că anul trecut a fost unul bun pentru miere, apicultorii spun că ocupația lor devine tot mai dificilă și mai puțin bănoasă.
Stupi, măști de protecție și mii de borcane de miere au ajuns în centrul orașului Blaj, la cel mai mare târg de profil din țară.
Printre cele mai neobișnuite exponate - stupii de observație - construcții făcute special pentru studiu în școli, dar și pentru curioșii care vor să afle mai multe despre viața albinelor.
Apicultorii au venit din toate colțurile Transilvaniei, dar și de peste munți, din Moldova. Ei se plâng că îndeletnicirea le aduce tot mai puțini bani.
În urmă cu două luni, a fost declanșat un amplu control pe piața mierii de albine. Totul a pornit de la suspiciunile privind cantitatea mare de produse ieftine, din import.
Probele au fost trimise către laboratoare din străinătate, iar rezultatele analizelor urmează să apară.
Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: "Avem informații legate de modul în care acest produs este fabricat în China. Se pare că acolo există o piaţă puternică ce face ca produsul, până ajunge pe piaţa noastră, să aibă toate calităţile, cel puţin aparent, ale mierii, în condiţiile în care nu este de fapt miere în adevăratul sens al cuvântului."
Europa își poate asigura între 40 și 60% din necesarul de miere. Anual, ajung pe continent până la 250.000 de tone de miere, din toate colțurile lumii.
Producătorii români s-au confruntat deja cu hăţişul rutelor obscure.
Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România: "Nu e de mirare că am apărut noi ca exportator de miere în China. (...) Pe factură era miere romanească. Au fost verificate unităţile procesatoare din România. S-a descoperit că această miere era importată de fapt din Ucraina şi exportată ulterior ca miere românească în Spania."
România este a doua țară din Europa ca număr de familii de albine - peste 2,3 milioane - și între primii 3 producători de miere, cu aproximativ 32.000 de tone de produs finit, anual.