Apicultorii sunt nemulțumiți că importurile din Ucraina le-au stricat piața, iar ei rămân cu mierea nevândută

1 aprilie 2023, 19:03

Apicultorii înscriși în asociația de profil din Buzău vând mierea vrac procesatorilor. Și spun că îi îngrijorează tot mai mult faptul că aceștia o combină cu miere din China sau Ucraina și apoi o vând la prețuri foarte mici în lanțuri de magazine.

Mihăilă Prahoveanu, președintele asociației apicultori lor profesioniști din Buzău: „Producția ucraineană de miere e foarte mare și prețul e mult mai scăzut. S-a întâmplat și ca ucrainenii să primească miere chinezească, care a intrat pe piața europeană.”

Așa se face că o parte din mierea care se vinde în magazine are o calitate îndoielnică și un preț mai mic.

Mihăilă Prahoveanu: „Arată foarte rău,  nu are consistență, culoare, cristalizează, deși mierea de salcâm știm că nu cristalizează.”

Cosmin Florea, director DADR Buzău: „Buzăul este recunoscut pe plan național având miere și produse ca fiind printre cele mai bune calitativ și cantitativ, însă în ultima vreme au pătruns pe piață miere de diverse calități.”

Pe lângă importurile necontrolate, seceta și dăunătorii au făcut ca ultimii doi ani să fie dificili pentru mulți apicultori. Și nu sunt puțini cei care au renunțat la această afacere.

Din cauza pătrunderii pe piața Uniunii Europene a mierii din Ucraina,  numărul membrilor din celei mai mari asociații de profil din județul Buzău s-a înjumătățit.

În România, poți găsi miere și la 28, și la 50 de lei. Apicultorii vor face demersuri pentru modificarea etichetelor, pe care vor să fie trecută exact țara din care provine mierea și tot ce mai conține recipientul în care se vinde.

CITIȚI ȘI:

Apicultorii se plâng de concurența făcută de importatori. Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor, îngrijorată de calitatea produselor aduse din China. Probe trimise către laboratoare din străinătate

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă