Apicultorii au nevoie de sprijin. Prețurile mici și costurile mari de producție ale mierii îi bagă în faliment pe crescătorii de albine

2 mai 2023, 19:33

Aproape 7 tone de miere are Ilie Iacomi din Roşcani – Iași. Ține mierea în butoaie cu care încă nu știe ce să facă. Spune că prețul de 11 lei kilogramul pentru mierea polifloră și 21 de lei pentru cea de salcâm nu-i acoperă nici cheltuielile. De aproape 40 de ani se ocupă de creșterea albinelor, dar acum se gândește, la fel ca alți apicultori, să renunțe.

”Cu care am vorbit zic că nu ne mai convine să ținem albine, nu sunt subvenții, pesticide se dau după ureche, peste tot se stropește, numai în jos mergem”, a spus Ilie Iacomi, apicultor din Roşcani, judeţul Iaşi.

”Deşi anul trecut a fost un an slab, apicultorii tot nu şi-au vândut mierea în majoritate pentru că preţul este foarte scăzut. Şi asta din cauza faptului că în România, calitatea mierii este excepţională, dar e folosită foarte mult pentru cupajare. Intră miere foarte multă din China şi Ucraina. A scăzut foarte mult preţul şi noi apicultorii suntem pur şi simplu înlăturaţi”, a spus Lia Maglici, preşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Iaşi.

Apicultorii se confruntă în toată țara cu aceleași probleme. În timpul iernii și chiar primăvara devreme, când albinele nu au suficientă hrană, este nevoie de sprijinirea lor de către apicultori.

”Pentru stimularea familiilor de albine avem nevoie de zahăr şi preţul lui este 5 lei pe kilogram, iar mierea a ajuns undeva la 9, 10 lei. Apicultorul nu poate să vândă marfa cu acest preţ derizoriu, ci mai bine acceptă să stimuleze familiile de albine cu mierea rămasă pe stoc”, a spus Dănuţ Puișoru, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Albina Râmniceană.

Subvenţiile pentru apicultură nu se mai acordă din 2021. În plus, folosirea necontrolată şi insuficient reglementată a substanţelor fitosanitare în agicultură duce la decimarea numărului familiilor de albine.

Aproape 7 tone de miere are Ilie Iacomi din Roşcani- Iași. Ține mierea în butoaie cu care încă nu știe ce facă. Spune prețul de 11 lei kilogramul pentru mierea polifloră și 21 de lei pentru cea de salcâm nu-i acoperă nici cheltuielile. De aproape 40 de ani se ocupă de creșterea albinelor, dar acum se gândește, la fel ca alți apicultori, renunțe. ”Cu care am vorbit zic nu ne mai convine ținem albine, nu sunt subvenții, pesticide se dau după ureche, peste tot se stropește, numai în jos mergem”, a spus Ilie Iacomi, apicultor din Roşcani, judeţul Iaşi. ”Deşi anul trecut a fost un an slab, apicultorii tot nu şi-au vândut mierea în majoritate pentru că preţul este foarte scăzut. Şi asta din cauza faptului că în România, calitatea mierii este excepţională, dar e folosită foarte mult pentru cupajare. Intră miere foarte multă din China şi Ucraina. + A scăzut foarte mult preţul şi noi apicultorii suntem pur şi simplu înlăturaţi”, a spus Lia Maglici, preşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Iaşi. Apicultorii se confruntă în toată țara cu aceleași probleme. În timpul iernii și chiar primăvara devreme, când albinele nu au suficientă hrană, este nevoie de sprijinirea lor de către apicultori. ”Pentru stimularea familiilor de albine avem nevoie de zahăr şi preţul lui este 5 lei, iar mierea a ajuns undeva la 9,10 lei. Apicultorul nu poate să vândă marfa cu acest preţ derizoriu, ci mai bine acceptă să stimuleze familiile de albine cu marfa rămasă pe stoc”, a spus Dănuţ Puișoru, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Albina Râmniceană. Subvenţiile pentru apicultură nu se mai acordă din 2021. În plus, folosirea necontrolată şi insuficient reglementată a substanţelor fitosanitare în agicultură duce la decimarea numărului familiilor de albine.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite