Apelul prefectului de Constanța către medicii de familie să se implice în testarea Covid, în ajutorul serviciilor de urgență

7 februarie 2022, 21:47

În Constanța, rata de infectare a ajuns la aproape 33 de cazuri la mia de locuitori. Ambulanțele sunt, în ultima perioadă, solicitate și pentru o mie de testări în 24 de ore.

Medicii de familie ar putea reduce presiunea în acest sistem, însă doar o treime dintre ei le fac în acest moment testări pacienților.

Din această cauză, prefectul Constanței le-a transmis o scrisoare deschisă medicilor de familie explicându-le că implicarea lor în depășirea pandemiei este vitală.

Silviu Coșa prefect Constanța: Ambulanța a făcut weekend-ul trecut undeva la 2 070 de teste PCR și antigen. În condițiile în care medicii de familie, pe care i-am vizitat în weekend, puteau efectua până la câteva sute, două, trei. Asta înseamnă degravarea sistemului sanitar.

Ca să vină în sprijinul constănțenilor, dar și al colegilor, la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța a fost deschis un centru de testare gratuită.

Ionuț Cealera, manager, Serviciul de Ambulanţă Constanţa: Realizăm testarea pe două linii. Practic, două asistente angajate ale serviciului nostru testează în același timp.

Medicii de familie susțin că nu s-au putut implica în sistemul de testare din cauza problemelor pe care le au în cabinete.

Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei:Cel mai important motiv este infrastructura, problema logistică. Dacă eu mi-am permis să îmi dezvolt un spaţiu, în care îi introduc pe pacienţii care sunt suspecţi, pentru a putea să fie testaţi, ei bine, nu acelaşi lucru se poate întâlni în cabinetele medicilor de familie din mediul urban, care lucrează în foste policlinici.

Pe de altă parte, medicii de familie spun că nu ar fi avut timp de testare în condițiile în care au sute de pacienți deja confirmați.

Tasnadi Istvan Szilard, prefectul județului Cluj: Avem zile cu peste 2 000 de persoane confirmate. Am ajuns la peste 15 000 de persoane, care sunt în așteptare.

Din cei 9.600 de medici de familie din țară, doar 4.100 s-au înscris în prgoramul de vaccinare al populației.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite