Apele Greciei sunt adevărate gropi de gunoi. Scafandrii au scos din mare tone de plastice

Imaginea unei balene moarte a devenit virală pe rețelele de socializare zilele acestea. Mamiferul a murit pur și simplu de foame, deși avea stomacul plin cu plastic. Apele sunt sufocate de peturi și pungi pe care fauna marina le confundă foarte ușor cu hrana. Și apele Greciei au ajuns gropi de gunoi, iar un grup de voluntari a declanșat o operațiune de igienizare.

05 Aprilie 2018, 18:20 (actualizat 05 Aprilie 2018, 18:40) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Poluare în apele Greciei "

Grecia este una dintre cele mai căutate destinații de vacanță. Este incredibil, însă, ce pot lăsa, deopotrivă turiștii și localnicii, în urma lor.

Scafandrii voluntari au rămas fără cuvinte când au văzut ce zace sub luciul apei. O pungă purtată de curenții marini poate fi cu ușurință confundată cu o meduză, sursă de hrană pentru alte vietăți acvatice. Și nu doar o dată, la cabinetele veterinare au ajuns animale care au avut de suferit.

Maria Ganoti,  director Wildlife: "Am avut cazuri când animalele au murit şi la autopsie am găsit în stomacul lor bucăţi de rafie pe care probabil le-au confundat cu viermii sau un şarpe mic."

George Sarelakos, scanfandru voluntar: "Este clar că mările au ajuns gropi de gunoi. Am găsit toate materialele pe care le găseşti la groapa de gunoi Ano Liossa. Am găsit de toate. Desigur, nu putem face nimic legat de deşeurile lichide. Situaţia este gravă. Mai ales aici în Grecia, unde ştim că fauna marină nu e bogată, iar cea care există suferă din cauza plasticelor."

Când se scufundă, voluntarii nu sunt singuri. Un delfin mai curajos a venit să vadă ce fac.

Un studiu de acum 3 ani arată că tonele de gunoi scoase din zona litoralului erau peturi și sacoșe. Nu numai fundul mării este așa. Este suficient să dai cu mâna prin nisipul plajei și vei găsi alte plastice.

Și cum în Grecia numai 16 la sută din deșeuri se recizlează, restul gunoaielor rămân în gropi ca aceasta și ajung să afecteze și animalele de pe uscat, cum e cazul acestui porumbel.

De la 1 ianuarie, pungile de plastic au fost interzise și în Grecia. Un pas mic pentru o țară care depinde în mare măsură de electrocentralele pe cărbune și este amendată frecvent pentru gropile de gunoi. Nici grecii nu sunt prea conștienți de dezastrul ecologic, pentru că poluarea, în cele mai multe zone, nu este vizibilă încă.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI