Apele Dâmboviței, acoperite de alge. Primarul Capitalei acuză Ministerul Mediului și Apele Române, ministerul dă vina pe stația de epurare Glina, iar Apele Române pe caniculă

În loc să fie un obiectiv de agrement, care să atragă locuitorii Capitalei, Dâmboviţa este de-a dreptul respingătoare. Suprafaţa apei este acoperită de alge. Primarul acuză Ministerul Mediului şi Apele Române că nu curăță râul. În replică, ministerul dă vina pe stația de epurare de la Glina, iar cei de la Apele Române pun explozia de vegetație acvatică pe seama caniculei.

07 Iulie 2020, 21:12 Știrile TVR |
Râul Dâmbovița, mărul discordiei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De ani de zile, din nord-vestul Capitalei și până în sud-est, curge o apă de un verde murdar, mai mereu plină de vegetație și de gunoaie.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: "De-a lungul anilor, au existat mai multe intenții de a amenaja Dâmbovița pentru agrement, însă proiectele au rămas doar pe hârtie. În realitate, nimic nu s-a concretizat".

Primăria Capitalei acuză Ministerul Mediului și, implicit, Apele Române că nu se ocupă de curățarea râului.

Gabriela Firea, pe Facebook: "Am trimis sesizări oficiale către Ministerul Mediului și către Apele Române să curețe dejecțiile de pe Dâmbovița. (...) Nici pe noi, de la primărie, nu ne lasă să intervenim, să curățăm Dâmbovița. Ne ceartă că nu suntem noi proprietari sau administratori, ci Guvernul, dar nici ei nu fac nimic".

Pe luciul apei, echipa Știrilor TVR a găsit dimineață un angajat care se ocupa de tăierea vegetației. O muncă de Sisif! Pentru a curăța cei 18 kilometri de râu durează o lună. Apoi, procedura trebuie repetată.

Anul acesta, cosirea mecanizată a vegetației acvatice a început pe 3 iunie, au anunțat reprezentanții Administrației Apele Române. De miercuri, încă un utilaj amfibiu va fi pus la lucru.

Apele Române: "O asemenea explozie de vegetație acvatică a avut ca factori favorizanți temperaturile nefiresc de mari înregistrate în lunile de iarnă din sezonul trecut și temperaturile constant ridicate înregistrate atât în primăvară cât și în prima lună de vară."

Oficialii din Ministerul Mediului susțin că aspectul răului are legătură cu stația de epurare de la Glina, unde lucrările de modernizare nu sunt gata.

Exemple de bune practici pe râuri din alte mari orașe europene sunt la Paris, Londra și Budapesta.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI