Apel pentru șanse la viață! Singura terapie pentru un tip de cancer de sânge nu e compensată. Povestea Nicoletei David, diagnosticată cu boala Hodgkin

21 septembrie 2018, 10:20

Sunt patru ani de când Nicoleta David a aflat că boala Hodgkin este cauza slăbiciunii sale şi a febrei frecvente. Fata, din judeţul Neamţ, avea aproape 20 de ani.

A tot făcut chimioterapie la Suceava, dar nu a scăpat de cancerul de sânge.

Anul trecut, a făcut şi un autotransplant.

Boala a recidivat, însă, şi mai agresivă. Iar chimioterapia nu a mai ajutat-o.

Medicii de la Fundeni au decis că singura soluţie ar fi o imunoterapie, un tratament nou care ajută organismul să învingă cancerul cu propriile arme.

Abia apoi va putea face un transplant cu celule stem care îi regenara sângele. Donatorul a fost găsit deja, în Suedia.

Medicamentul tratează opt tipuri de cancer. La noi, este gratuit doar pentru pacienţii cu melanom malign şi cancer pulmonar şi renal.

Anul acesta, pe lista compensatelor au fost introduse 37 de molecule noi –  un an record pentru Ministerul Sănătăţii. Unele au ajuns cu mare întârziere la bolnavi din cauza birocraţiei sau din lipsa de fonduri.

Zeci de pacienţi cu limfom Hodgkin recidivat sau care nu răspund la alte terapii aşteaptă soluţia salvatoare. Nicoleta David are doar o pensie de handicap. Nu are cum să dea pe tratament şapte mii de euro lunar, cel puţin trei luni.

A deschis şi o pagină de internet pentru donaţii – www.nicoletadavid.ro.

Şi speră că într-o zi va putea ajunge asistentă medicală, să ajute la rândul ei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite