Apel ferm al ministrului Sănătății pentru românii până în 40 de ani: “Să meargă cât mai repede să-și ridice pastilele de iodură de potasiu!” | Medicii de familie, nemulțumiți

8 august 2022, 19:25

Este primul mesaj ferm al ministului Sănătății privind ridicarea de iod, asta după ce, în cursul zilei de ieri, forțele ruse au atacat din nou centrala de la Zaporojie, iar autoritățile de Kiev spun că au fost declanșați trei senzori de radiații. Astfel, în contextul tensiunilor tot mai mari din Ucraina, Alexandru Rafila a îndemnat cetățenii sub 40 de ani să meargă să ridice aceste pastile. Peste această vârstă, medicamentele nu mai au niciun fel de efect. Din contră, ar putea avea efecte devastatoare. Și până la vârsta de 40 de ani, aceste pastile nu se administrează oricând și oricum. Ele trebuie luate cu cel puțin două ore înainte de ajungerea norului radioactiv și nu mai târziu de 24 de ore. După șase ore, pastilele ajung la un efect de sub 50%. Iodul se administrează în cazul unui accident nucler, nu întâmplător.

Mesajul ministrului Sănătății nu a fost primit bine de medicii de familie. Aceștia acuză faptul că toate cabinetele ar putea fi blocate și că persoanele cu urgențe ar putea aștepta și săptămâni pentru că cei care vor să își ridice pastilele de iod au prioritate.

Aceste pastile nu pot fi date din farmacii fără o prescripție de la medicul de familie.

CITIȚI ȘI – CNCAN: Măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii

„Distribuția pastilelor este perfect funcțională. Îndemn toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie, de la care trebuie să primească prescripția. Avem 2500 de farmacii în toată țara, de la care își pot ridica gratuit aceste pastile. Listele se regăsesc la Ministerul Sănătății și la Direcția de Sănătate Publică”, a precizat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății desfășoară o campanie națională de distribuire a iodurii de potasiu 65 mg.

Conform recomandărilor din prospectul produsului, iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv.

Puteți găsi lista farmaciilor comunitare care distribuie gratuit comprimatele de iodura de potasiu la: https://www.ms.ro/…/07/Lista-Farmacii-Iod-pe-judete-1.pdf.

CITIȚI ȘI – Șeful Energoatom a cerut demilitarizarea centralei de la Zaporojie. Acesta acuză Rusia că a plasat mine la unitatea nucleară

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite