Presa trebuie să relateze responsabil despre epidemia de coronavirus și să nu caute senzaționalul de dragul audienței. Apelul vine din partea Institutului Poynter pentru Studii Media, din Florida.
Jurnaliștii trebuie să prezinte doar informații certe, verificate, nu zvonuri și știri alarmiste, atrag atenția specialiștii de la Institutul Poynter, din Statele Unite, care cercetează fenomenele din mass media.
Trebuie să existe discernământ și în privința informației vizuale - fotografii și imagini filmate - care, în goana după audiență, sunt de multe ori speculate, pentru ca impactul emoțional să fie maxim.
Al Tompkins, Institutul Poynter: "Treaba jurnaliştilor este să educe, nu doar să stârnească emoţie. Scopul nostru nu e numai să atragem cât mai mulţi cititori şi telespectatori cu titluri, fotografii şi filmări. Nu asta e treaba noastră. Acum, în primul şi primul rând trebuie să informăm publicul corect".
Specialiștii de la Institutul Poynter constată că marea majoritate a jurnaliștilor din toată lumea prezintă doar informații negative, înfricoșătoare, asta deși în această perioadă de criză provocată de coronavirus se întâmplă și multe lucruri frumoase.
De exemplu, oamenii se ajută între ei, se interesează de vecinii vârstnici, iar presa, dacă prezintă aceste cazuri, ar încuraja un astfel de comportament, spun specialiștii de la Institutul Poynter.