Apel către Guvern: Crescătorii de porci și păsări cer bani pentru susținerea producției

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) împreună cu Uniunea Crescătorilor de Păsări din Romania (UCPR) solicită Guvernului Romaniei alocarea fondurilor bugetare menite să sprijine sectoarele de creștere a porcinelor și a păsărilor.

24 Iulie 2020, 11:34 (actualizat 24 Iulie 2020, 11:35) |
Fermă de pui / FOTO: Autor: SEBASTIAN SASCAU (C), AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

„Prin prezenta scrisoare, în numele fermierilor români pe care îi reprezentăm, solicităm în regim de urgență alocarea fondurilor bugetare pentru implementarea tuturor actelor normative menite să sprijine sectoarelor de creștere a porcinelor și a păsărilor. Criza privind sănătatea publică prin care trece și România afectează aceste sectoare într-o măsură ridicată, punând în pericol funcționarea și chiar existența acestora pe termen scurt și mediu. Suntem într-o situație extrem de dificilă din punct de vedere financiar și epidemiologic și un sprijin real din partea Guvernului este reprezentat doar de alocarea sumelor prevăzute de cadrul legislativ în vigoare”, se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Ludovic Orban și ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Reprezentanții APCPR și UCPR adăugă că fermierii din sectorul creșterii porcinelor se confruntă cu probleme legate de preț, răspândirea continuă a Pestei Porcine Africane și mulți dintre ei sunt în pragul falimentului sau în faliment, pierderile totale până în acest moment ajungând la 1 miliard de euro, iar, în ceea ce privește sectorul avicol, producția este încă insuficientă, valoarea importurilor este uriașă, iar producția de ouă pentru consum este subdezvoltată.

„Atragem atenția că pe fondul pandemiei de COVID-19, efectivele de păsări din România s-au redus cu cca 20% până la jumătatea anului 2020 și, dacă circulația materialului biologic avicol va fi din nou restricționată în UE, producția poate scădea chiar și cu 40%. În condițiile actuale, producătorii locali de carne de porc pot asigura doar 30% din necesarul pentru consumul intern, România fiind în situația de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentară a populației. (...) Continuarea acestei situații va duce în mod cert la falimentul acestor sectoare cu efecte dezastruoase atât economice, cât și în asigurarea necesarului pentru consumul intern”, se mai arată în scrisoarea semnată de reprezentanții celor două asociații, Ioan Ladoși și Ilie Van.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI