Aparatură nouă pentru bolnavii de cancer, în cinci spitale

9 noiembrie 2017, 20:54

Marius are 39 de ani și vine zilnic la Spitalul de Urgență din Galați. Face ședințe de cobaltoterapie, o tehnică învechită, cu efecte secundare severe.

Alti 1.000 de bolnavi care au cancer depind de unicul aparat pentru radioterapie din spital.

Un aparat nou le-ar asigura pacienților șanse mai bune în lupta cu boala. Autoritățile vor investi un milion de euro în spațiul unde va fi amplasat acceleratorul de particule.

Banca Mondială ajută România să cumpere echipamente de radioterapie noi pentru 5 spitale, în valoare de 11 milioane de euro. La spitalul din Baia Mare aparatura ar putea ajunge până în luna martie.

Multi pacienți nu își permit să meargă sute de kilometri către alte spitale și de multe ori radioterapia trebuie făcută zilnic.

În perioada următoare vor fi semnate contractele pentru achiziția a încă 3 aparate noi de radioterapie. Iar ministerul vrea să încheie contracte și pentru alte dotări.

În România, doar o treime dintre pacienți au acces la aparate noi de radioterapie. Aceasta, în condițiile în care în țară noastră apar peste 78 de mii de noi cazuri de cancer în fiecare an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite