„Apărați-ne drepturile! Apărați-ne drepturile!”. Proteste la cea mai mare fabrica de telefoane iPhone din Zhengzhou, China

Protest la firma Apple din China
Protest la firma Apple din China
23 noiembrie 2022, 10:30

Luna trecută, o creștere a numărului de cazuri de Covid a făcut ca firma să închidă campusul, ceea ce i-a determinat pe unii muncitori să se revolte. Compania a recrutat apoi noi lucrători cu promisiunea unor bonusuri generoase.

Imagini difuzate pe un site de livestreaming au arătat muncitori care strigau: „Apărați-ne drepturile! Apărați-ne drepturile!” Alți lucrători au fost văzuți spărgând cu bastoane camerele de supraveghere și ferestrele. De asemenea, muncitorii se plângeau de mâncarea pe care o primiseră și spuneau că nu au primit bonusurile promise.

 

Un angajat al Foxconn, care a început recent să lucreze la fabrica din Zhengzhou, a declarat pentru BBC că muncitorii protestează pentru că firma „a schimbat contractul pe care l-a promis”. De asemenea, el a mai spus că unii muncitori nou-angajați se temeau să nu primească Covid de la personalul care fusese acolo în timpul epidemiei anterioare.

„Acei lucrători care protestează vor să primească o subvenție și să se întoarcă acasă”, a spus membrul personalului.

Miercuri dimineață a existat o desfășurare intensă a poliției la fabrică, a spus angajatul.

Foxconn nu a făcut încă niciun comentariu. Este principalul subcontractant al Apple, iar fabrica sa din Zhengzhou asamblează mai multe iPhone-uri decât oriunde altundeva în lume.

La sfârșitul lunii octombrie, mulți muncitori au fugit din fabrică pe fondul creșterii numărului de cazuri de Covid și al acuzațiilor de tratament necorespunzător al personalului. Fuga lor a fost surprinsă pe rețelele de socializare în timp ce se întorceau cu camioanele în orașele lor natale din alte părți ale provinciei centrale chineze.

Foxconn a încercat apoi să-i convingă pe lucrători să rămână și să recruteze personal nou, oferindu-le salarii mai mari și bonusuri. De atunci, firma a adoptat așa-numitele operațiuni în circuit închis la uzină, menținând-o izolată de orașul Zhengzhou, din cauza unui focar de Covid din acest oraș.

La începutul acestei luni, Apple a declarat că se așteaptă la o scădere a livrărilor de modele iPhone 14 din cauza întreruperii producției în Zhengzhou.

 

Sursa: BBC

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă