Apar dovezi că petrolierul Mercer, operat de o companie israeliană, a fost atacat de drone iraniene. În incident a murit și comandantul navei, care era român

Într-un raport al experților din armata americană se arată că au avut loc trei atacuri. Două au eşuat, al treilea și-a atins ţinta. În urma atacului din 30 iulie au fost uciși doi membri ai echipajului - unul din România, care era chiar comandantul navei, și unul din Marea Britanie.

08 August 2021, 15:35 (actualizat 08 August 2021, 19:56) |
$article.media.images[0].description
Petrolierul Mercer Street"

Într-o declarație publicată astăzi, înaltul reprezentant aL UE pentru afaceri externe, condamnă, în numele tuturor celor 27 de țări membre, atacul asupra petrolierului Mercer. Documentul mai precizează că toate probele disponibile arată clar că Iranul este autorul atacului din golful Oman.

--------------------------------------------------------------

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută publicarea, duminică, a Declaraţiei emise de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, în numele tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE27), prin care este condamnat atacul asupra vasului comercial "Mercer Street", în urma căruia şi-au pierdut viaţa un cetăţean român şi unul britanic.

"Demersul celor 27 de state membre ale UE are loc ca urmare a convorbirii telefonice a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell, de la 3 august 2021. Prin intermediul Declaraţiei, cele 27 state membre ale UE condamnă puternic atacul din 29 iulie 2021 asupra vasului comercial, reafirmând caracterul ilegal şi fără nicio justificare al acestuia. De asemenea, prin Declaraţie, cele 27 state membre îşi exprimă solidaritatea cu România şi transmit condoleanţe familiilor şi celor apropiaţi victimelor", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de MAE.

Potrivit sursei citate, declaraţia UE27 reconfirmă faptul că atacul asupra vasului "Mercer Street" reprezintă o încălcare a dreptului internaţional şi o ameninţare la adresa păcii, făcând apel la oprirea unor astfel de acţiuni unilaterale şi subliniază importanţa garantării libertăţii de navigaţie, în conformitate cu dreptul internaţional.

"De asemenea, Declaraţia UE27 reconfirmă responsabilitatea Republicii Islamice Iran în ceea ce priveşte atacul, subliniind că toate probele disponibile indică cu claritate Iranul ca făptuitor. Nu în ultimul rând, UE27 lansează un apel la adresa tuturor actorilor regionali relevanţi de a juca un rol constructiv în eforturile de menţinere a păcii şi stabilităţii regionale. În acest sens, potrivit Declaraţiei, UE va continua eforturile diplomatice intense pentru a încuraja dialogul şi soluţiile adecvate şi eficiente", mai precizează comunicatul.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 14°C
IASI 16°C 11°C
CLUJ 13°C 12°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 9°C 13°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI