Apă tulbure în Valea Doftanei din cauza unei tăieri ilegale de arbori

29 septembrie 2021, 07:16

Societatea care exploatează pădurea în Valea Doftanei are autorizaţie din luna aprilie, dar tăierile de copaci ar fi început doar de câteva zile. Și de atunci apa de la robinete e tulbure.

Legal, în apropiere de punctul de captare a apei de la Valea Urșilor, nu se pot tăia copaci. Aceștia reprezintă un scut împotriva aluviunilor de orice fel.

Pentru că nu s-a respectat procedura de extragere a lemnului, autoritățile au făcut controale în teren.

În amonte, au fost tăiați copaci fără drept și aprobare încă 80 de arbori ilegal din totalul de 271 de arbori. Este deschis dosar penal, Garda Forestieră se va constitui parte civilă, a precizat Viorel Mihălcioiu, inspector şef, Garda Forestieră Ploiești.

Există pericolul ca apa captată să prezinte turbiditate pe o perioada lungă, echipa de comisari a încercat să ia legătură cu firma care a făcut tăierile, nu s-a putut. Aceasta riscă amenzi de 50.000 de lei și sistarea activității, a spus Ioana Feraru, comisar-șef la Garda de Mediu Prahova.

Nu s-au respectat regulile de exploatare, în sensul doborârii unor arbori. Referitor la procesul tehnologic aprobat de şeful de Ocol, s-a ales varianta exploatării cu instalaţii cu cablu sau funicular tocmai pentru a proteja captarea din zona respectivă. Singura problemă constatată la faţa locului a fost un volum exploatat ilegal, motiv pentru care Direcţia Silvică Prahova a notificat IPJ Prahova, a specificat Dragoș Gabriel Ciomag, director al Direcției Silvice Prahova.

Administratorul societății nu a putut fi contactat telefonic de reprezentanții Gărzi de Mediu. Activitatea firmei va fi oprită până la remedierea problemelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite