Apă filtrată din râul Dâmbovița, la o cișmea stradală din București. De ce consumă o treime dintre români apă îmbuteliată

O treime dintre români beau apă plată îmbuteliată, iar 4 din 10 români beau apă de la chiuvetă, arată datele unui studiu. Cei care beau apă îmbuteliată spun că se tem de eventualele bacterii prezente în apa din reţeaua de alimentare. Pentru a demonstra că apa neîmbuteliată este sigură, oficialităţile au inaugurat în Bucureşti o cişmea stradală, care funcţionează cu apă filtrată din râul Dâmboviţa.

23 Septembrie 2023, 19:45 Știrile TVR |

Proiectul "Dâmboviţa, Apă Dulce" dorește să demonstreze că apa din râu poate fi potabilă dacă este filtrată eficient.

Unii oameni sunt însă de părere că apa din rețeaua publică nu este sănătoasă, chiar și dacă este filtrată corespunzător.

"Nu am foarte mare încredere în apa de la rețeaua publică. (...) Țevile sunt foarte vechi și atunci nu am garanția că ce ajunge la mine este și potabil. Nu cred că la filtrare este problema, cred că problema este la transportarea ei, de unde este filtrată până la destinație, adică în apartament."

"- Nu beau de la robinet pentru că sunt sceptică, cel puțin în București."

- Unii români spun că apa de la robinet ar putea fi considerată potabilă doar dacă e filtrată cum trebuie, cum vi se pare?

- Am încercat și opțiunea aceasta, nu e pentru mine.

Conform unui studiu, 33% dintre români obișnuiesc să consume cel mai des apă îmbuteliată plată, în timp ce 12% preferă apa minerală. Patru din 10 români spun că pot bea apă din rețeaua publică fără să le fie afectată sănătatea.

Totodată, procentul celor care preferă apa îmbuteliată a scăzut de la 58% în 2021 la 45% în acest an. Mai mult, 21% dintre români aleg să filtreze apa de la chiuvetă, în timp ce 17% preferă apa de la rețeaua publică fără să o filtreze.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI