Apa de la robinet, gratis în restaurante. Reţeaua veche de distribuţie a apei potabile, principalul risc pentru români

27 decembrie 2018, 21:13

Propunerile aparţin unui grup de parlamentari USR şi vor intra în procedura parlamentară în sesiunea viitoare. Iniţiatorii susţin că vor să vină în întâmpinarea  nevoilor populaţiei, pentru a obliga autorităţile, dar şi agenţii economici să ofere servicii capabile să recapate încrederea românilor în calitatea apei potabile şi să reducă astfel cantitatea de deşeuri adunată în urma consumului de apă îmbuteliată.

În prezent, testele de calitate a apei potabile se efectuează atât de către producător, dar şi la cererea oricărei persoane, dar numai contracost. Iar preţurile sunt pe măsură, putând ajunge şi la 100 de euro, potrivit DSP. Problema calităţii apei potabile are însă alte cauze, mult mai greu de soluţionat pe termen scurt dar şi lung.

“În bucureşti, în marile oraşe, sunt probleme punctiforme cu calitatea apei potabile. Provin din cauza unor impurificări, reţele îmbătrânite,  lucrări necorespunzătoare. Mai bine s-ar face investiţii în modernizarea  reţelei de distribuţie a apei”, spune Daniel Diaconu, conferenţiar doctor universitar, facultatea de Geografie.

Pentru operatorii economici, în special pentru restaurante, măsurile anunţă o reducere a profitului.

Potrivit datelor centralizate de Uniunea Europeana, în prezent, românii folosesc, în medie, doar doi metri cubi de apă lunar, adică de două ori mai puțin decât se consumă la nivel european.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite