Apa de la robinet, gratis în restaurante. Reţeaua veche de distribuţie a apei potabile, principalul risc pentru români

Restaurantele ar putea fi obligate să dea gratis clienților apă de la robinet, în loc de apă îmbuteliată şi vândută la preţuri mult mai mari. Iniţiatorii acestui proiect, depus deja la Parlament, cred că aşa va fi redusă şi poluarea cu deşeuri de plastic. Ei vor să oblige primăriile să asigure, tot cu titlu gratuit, instalarea de filtre în locuinţele în care apa de la robinet nu respectă parametrii de calitate.

27 Decembrie 2018, 21:13 (actualizat 27 Decembrie 2018, 21:14) |
Apa de la robinet, gratis în restaurante
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Propunerile aparţin unui grup de parlamentari USR şi vor intra în procedura parlamentară în sesiunea viitoare. Iniţiatorii susţin că vor să vină în întâmpinarea  nevoilor populaţiei, pentru a obliga autorităţile, dar şi agenţii economici să ofere servicii capabile să recapate încrederea românilor în calitatea apei potabile şi să reducă astfel cantitatea de deşeuri adunată în urma consumului de apă îmbuteliată.

În prezent, testele de calitate a apei potabile se efectuează atât de către producător, dar şi la cererea oricărei persoane, dar numai contracost. Iar preţurile sunt pe măsură, putând ajunge şi la 100 de euro, potrivit DSP. Problema calităţii apei potabile are însă alte cauze, mult mai greu de soluţionat pe termen scurt dar şi lung.

“În bucureşti, în marile oraşe, sunt probleme punctiforme cu calitatea apei potabile. Provin din cauza unor impurificări, reţele îmbătrânite,  lucrări necorespunzătoare. Mai bine s-ar face investiţii în modernizarea  reţelei de distribuţie a apei”, spune Daniel Diaconu, conferenţiar doctor universitar, facultatea de Geografie.

Pentru operatorii economici, în special pentru restaurante, măsurile anunţă o reducere a profitului.

Potrivit datelor centralizate de Uniunea Europeana, în prezent, românii folosesc, în medie, doar doi metri cubi de apă lunar, adică de două ori mai puțin decât se consumă la nivel european.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 2°C
IASI 4°C 0°C
CLUJ 2°C 1°C
CONSTANTA 8°C 2°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 1°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI