Anxietate, nelinişte şi palpitaţii. Consumul ridicat de băuturi energizante are efecte negative asupra copiilor şi adolescenţilor

Băutură energizantă
Băutură energizantă
1 februarie 2019, 21:39

Autoritatea Norvegiană pentru Siguranţa Alimentară trage un semnal de alarmă după ce un studiu a relevant că din ce în ce mai mulți copii, cu vârste între 10 şi 12 ani, consumă băuturi energizante suplimentate cu cofeină, a relatat postul public norvegian NRK, citat de agenţia Xinhua, relatează Agerpres.

Analiza a descoperit exclusiv efecte negative ale băuturilor energizante asupra copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani.

”În ultimii ani am observat o înmulţire a acestor produse, iar cifra de afaceri a crescut treptat. Din 2017 până în 2018 s-a consemnat o creştere de 20%”, a declarat Merethe Steen de la Autoritatea Norvegiană pentru Siguranţa Alimentară.

Băuturile energizante conţin în general cel puţin 15 miligrame de cofeină la decilitru, în timp ce în unele produse, această cifră ajunge până la 32 de miligrame, potrivit rezultatelor analizei.

Aportul de cafeină care depăşeşte 3 miligrame pe kilogram corp într-o zi conduce la apariţia riscului de efecte negative asupra sistemului cardiovascular şi a sistemului nervos central.

Un aport de 1,4 miligrame pe kilogram corp pe zi poate provoca tulburări ale somnului sau probleme de somn, se precizează în raport.

Pentru a evita oricare dintre aceste efecte negative, un copil care cântăreşte 30 de kilograme ar trebui să consume într-o zi maximum o jumătate de doză de 250 mililitri de băutură energizantă cu cea mai ridicată concentraţie de cafeină.

Analiza a descoperit că adolescenţii şi copiii care consumă băuturi energizante manifestă o tendinţă mai mare către un aport de cafeină din alte surse, precum ciocolată, ceai sau cafea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite