Anunțul OMV Petrom că nu va plăti taxa de solidaritate stârnește reacții. Rareș Bogdan: Este inadmisibil! Ministrul Adrian Câciu: Eu fac diferenţa între un anunţ fiscal şi unul de marketing

13 ianuarie 2023, 18:07

Cel mai mare producător de țiței și gaze din România a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate pe supraprofit, impusă de Guvernul României în ultimele zile ale anului trecut. Reprezentanții companiei spun că nu se încadrează în condițiile stabilite prin lege:

„Ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite”.

Potrivit ordonanței de urgență, este vorba despre extracția de hidrocarburi și de rafinare, nu însă și de vânzarea carburanților în benzinării, activitate care aduce profit semnificativ companiei OMV Petrom. Așa prevede regulamentul european dat în octombrie anul trecut și transpus în ordonanța de guvern.

DUMITRU CHISĂLIȚĂ, președinte Asociația Energia Inteligentă: Problema e la modul în care a fost gândită legea, la modul în care a fost aplicată. Elementele principale ar putea să fie duse în zona unor construcţii mai inteligente a legilor, şi nu doar un copy-paste după ceea ce înseamnă diversele directive şi regulamente europene.

OTILIA NUȚU, expert în energie: Ei au calculat pur şi simplu care ar fi acest impozit fără să ţină cont de faptul că asta va reduce dividendele pe care le încasează statul şi din Romgaz şi din Petrom. E o ordonanţă făcută pe genunchi şi nu ne-am lămurit din timp, înainte să apară acest scandal, dacă i se aplică sau nu i se aplică Petromului sau dacă nu cumva plimbăm banii dintr-un buzunar în altul, mai curând de la Romgaz decât de la altcineva.

Ministrul Finanțelor nu poate spune deocamdată dacă OMV Petrom scapă de taxă.

„Eu fac diferenţa între un anunţ fiscal şi un anunţ de marketing. E un anunţ pe bursă în care se exprimă o opinie. Datele fiscale vor fi disponibile la finalul lunii februarie, datele celelalte la finalul lunii iunie, când se va face declararea şi plata impozitului” – a declarat, într-o emisiune tv, ministrul Adrian Câciu.

Reacția OMV Petrom a stârnit furia prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, care a scris pe Facebook:

„Este inadmisibil! Statul român e obligat să reacționeze! Nu ne putem lăsă călcați în picioare la nesfârșit! 33 de ani au fost suficienți! Gata! Ajunge! Nu ne putem lăsă umiliți din nou, suntem sătui să avem mereu genunchii juliți! 33 de ani de jaf cu complicitatea unor politicieni sunt destui! Vreau să știu cine a făcut acest lucru și cine a plătit costurile! Asta dacă nu avem un stat slab, impotent, un sat fără câini, care doarme liniștit în timp ce România este sfidată și umilită!”

În urmă aplicării suprataxei de impozitare pe profit, statul român ar urma să încaseze aproximativ 1 miliard de euro pe an de la OMV Petrom, estimează experții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite