Anul 2023 începe cu scumpiri din primele ore. Cresc prețurile la țigări, băuturi carbogazoase, carburanți, dar și la serviciile hoteliere și asigurări

30 decembrie 2022, 19:03

În primul rând cresc accizele pentru țigări, dar și TVA pentru băuturile răcoritoare și berea fără alcool.

În cazul băuturilor carbogazoase cu zahăr, taxa pe valoare adăugată crește de la 9% la 19%. Această majorare se aplică şi în cazul berii fără alcool. Şi viciile se scumpesc de anul viitor. Un pachet de țigări care costă, azi, în jur de 22 de lei, ar putea ajunge la 50 de lei, odată cu implementarea unei noi directive europene care îşi propune dublarea accizei la produsele din tutun.

Și o masă la restaurant sau cazarea la hotel vor costa mai mult: crește din nou TVA la 9% pentru astfel de servcii. A fost 5% doar în perioada restricțiilor Covid. Dispare și compensarea de 50 de bani pentru un litru de benzină sau motorină, deci și carburanții vor avea prețuri mai mari din prima oră a lui 2023.

ADRIAN MITROI, expert economist, preluare emisiunea “Banii, Azi”: Anul care urmează este o sumă a temerilor din acest an, din 2022, suntem puși acum în fața tuturor tensiunilor macroeconomice, financiare și monetare acumulate în societate. O să dispară. Să vedeți că cei 20-30 lei, cât erau la un plin, chiar erau importanți. Guvernul a avut capabilitatea, o mai are, dar din ce în ce mai limitată, o să-l vedeți că va fi mult mai zgârcit de acum.

Se scumpesc și asigurările obligatorii de tip RCA, pentru că și cotele de contribuție datorate la Fondul de Garantare a Asiguraților cresc de la 2,5 – la 4%. În plus, se majorează taxele şi impozitele pe proprietăţi şi maşini: vor fi indexate cu rata inflaţiei, din 2021.

Sunt costuri mai mari și pentru jocurile de noroc: premiile și câștigurile vor fi taxate, în plus, de anul viitor. În unele cazuri, și cu 40%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite