Antrenament de luptă cu sisteme de rachete Himars la Capu Midia, în cadrul exercițiului Saber Guardian 23

6 iunie 2023, 22:34

Potrivit scenariului, vehiculul blindat Piranha 3 a intrat în Dunăre și urma să traverseze brațul Borcea. În imagini se vede exact momentul lansării la apă. Câteva clipe mai târziu, transportorul se scufundă parțial, spre surprinderea militarilor de pe mal.

Gral. de brigada CONSTANTIN NICOLĂESCU, comandant, Brigada Multinaţională Sud-Est: Nu e nimic anormal. Am respectat procedurile.

Exercițiile au continuat azi la Capu Midia. Mobilitatea, puterea de foc și precizia sunt câteva dintre atuurile unui sistem HIMARS.

Lt. SILVIU CĂLUGARU, comandant, bateria HIMARS, Batalionul 81, Rachete Operativ Tactice: Am executat foc asupra unor ținte aflate la aproximativ 12 km. Sistemul Himars are capacitatea de a executa foc asupra unor ținte multiple.

Lt col. GEORGE TELIMAN, comandant, Batalionul 81, Rachete Operativ Tactice: Cum a demonstrat și în teatrul din Ucraina, este o armă extrem de capabilă care și-a dovedit capacitatea de angajare în teatrul de operații. După fiecare exercițiu reușim să ne îmbunătățim modul de acțiune și pare că orice limbă am vorbi, Himars sau MLRS sunt aceeași limbă.

Din momentul în care se primește ordinul de tragere, sistemul Himars lansează rachetele într-un minut. Dar pentru asta echipajul trebuie să funcționeze ca un mecanism impecabil, motiv pentru care aceste exerciții sunt vitale.

Soldat STEFANIA MIGNONE, Regimentul 5 Artilerie Portogruaro, Italia: Consider că, în acest moment, din punct de vedere internațional, artileria este fundamentală pentru menținerea păcii. Cred că totul a mers bine și suntem mulțumiți de asta.

ILINCA NAZARIE, jurnalist TVR: Aceste trageri vin în sprijinul manevrelor care se fac în zona brațului Borcea, unde militarii, potrivit scenariului, trebuie să recupereze un teritoriu ocupat de inamici.

Lt. col. SORIN BORNAC, comandant, Batalionul 84 Asigurare Date Mărăşti: Structurile de artilerie au fost desemnate pentru o perioadă limitată de timp, în sprijinul forțelor de manevre ale Diviziei 2, care execută activități pentru forțarea fluviului Dunărea pentru scenariul fictiv utilizat în cadrul acestui exercițiu.

Lt. col. DEREK REEVES, comandant, Batalionul 177 Artilerie Terestră, US Army: Ne antrenăm ca parteneri NATO, dar mai important e cum ne antrenăm. Ne pregătim ca o singură forţă colectivă, ca o singură echipă.

Lt.col BARLESE, comandant, Regimentul 5 Artilerie Terestră, Armata Italiană: Pentru noi aici a fost o oportunitate extraordinară de antrenament, de pregătire umăr la umăr cu aliaţii și partenerii noştri pentru a construi o forţă puternică şi interoperabilă.

Saber Guardian 23 este cel mai mare exercițiu militar organizat o dată la 2 ani la noi în țară.

Anul acesta, unul dintre scenarii a presupus traversarea Dunării în zona brațului Borcea pentru recuperarea unui teritoriu ocupat de un inamic fictiv.

Exercițiul la care participă aproximativ 10 mii de militari din 13 țări se va încheia pe 9 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă